Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκαν η νέα Οφθαλμολογική του ΑΧΕΠΑ και η νέα Πνευμονολογική του Ιπποκρατείου παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ – Εγκαινιάστηκαν τα ανακαινισμένα χειρουργεία της και η νέα Πνευμονολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου παρουσία του υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης όπου παρέστη στα εγκαίνια της νέας Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου. Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου παρέστη στα εγκαίνια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.
Το έργο της ανακαίνισης των χειρουργείων της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ολοκληρώθηκε το 2025, ενώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό διατέθηκαν επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο υπουργός Υγείας, στην ομιλία του σημείωσε ότι η Κλινική «δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας» και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας ασθενής να προτιμήσει ιδιωτική κλινική έναντι αυτής».
Αναφορικά με τον εξοπλισμό, τις κτιριακές υποδομές, την ποιότητα και την επάρκεια του προσωπικού, ο υπουργός τόνισε ότι το ΑΧΕΠΑ δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με ιδιωτικά νοσοκομεία. Αναφέρθηκε εξάλλου στην ενίσχυση του νοσοκομείου από το 2019 έως σήμερα και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ έχει αυξηθεί τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, με νέες προσλήψεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην λειτουργία του ΑΧΕΠΑ, σημειώνοντας ότι ο μέσος χρόνος αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με τη χρήση συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης, διαμορφώνεται σε 3 ώρες, 16 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, ενώ για τα χειρουργεία οι αναμονές έχουν μειωθεί σε λιγότερο από πέντε μήνες.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε σε σχέση με την συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ότι περιλαμβάνει 117.000 εργαζόμενους, 127 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας και 1.500 περιφερειακά ιατρεία, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζονται περίπου 25 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως.
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι το έργο της ανακατασκευής των χειρουργείων της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλάμβανε πλήρη ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων.
Σημείωσε εξάλλου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση και επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΑΧΕΠΑ, προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα προμήθειας διαγνωστικού και επιστημονικού εξοπλισμού, συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις συνολικές επενδύσεις στην 4η ΥΠΕ, ανέφερε ότι σε 12 νοσοκομεία αρμοδιότητάς της υλοποιούνται έργα προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε 14 νοσοκομεία υλοποιούνται έργα 55 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό επενδύσεων ανέρχεται στα 92,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος, τόνισε ότι στο ΑΧΕΠΑ, από το 2023 έως σήμερα έχουν καλυφθεί 39 θέσεις ιατρικού προσωπικού και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη άλλων 19, ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και ότι έχει αποφασιστεί να γίνουν νέες προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του ΑΧΕΠΑ αυξήθηκε από 98,8 εκατ. ευρώ το 2020 σε 147,8 εκατ. ευρώ το 2025, σημειώνοντας αύξηση άνω του 50%. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ιατρικό προσωπικό αυξήθηκε από 514 σε 592 άτομα, το νοσηλευτικό από 638 σε 698 και το λοιπό προσωπικό από 449 σε 510. Προσέθεσε επίσης ότι το νοσοκομείο καταγράφει ετησίως 35.000 εισαγωγές, 40.000 νοσηλείες, 51.000 περιστατικά στα ΤΕΠ και 122.000 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής, καθηγητής Φώτης Τοπούζης, εντός των επόμενων μηνών η Κλινική θα περάσει σε πλήρη ψηφιακή λειτουργία, με την προμήθεια των κατάλληλων υποδομών μέσω ΕΣΠΑ, και θα εγκατασταθεί ψηφιακός ιατρικός φάκελος. Αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούνται στην κλινική. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ πριν από μερικά χρόνια εξυπηρετούνταν 12.000 ασθενείς ετησίως, το 2025 ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 25.000. Ανέφερε επίσης ότι το 2025 πραγματοποιήθηκαν 3.000 χειρουργεία, σημειώνοντας αύξηση 11,5% σε σχέση με το 2024. Όσον αφορά τον χρόνο αναμονής για χειρουργείο, ανέφερε ότι μειώθηκε από 38 ημέρες σε 18, χαρακτηρίζοντάς τον ως πανελλήνιο ρεκόρ.
Στην είσοδο του νοσοκομείου, υγειονομικοί πραγματοποίησαν κινητοποίηση, θέτοντας στο επίκεντρο την υποστελέχωση και την πίεση στο ΕΣΥ. Ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημοσθένης Μιχαλάκης έκανε λόγο για οριακή κατάσταση, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες και εξάντληση προσωπικού, τονίζοντας ότι «τα κτήρια δεν λειτουργούν χωρίς ανθρώπους», προβάλλοντας ως αιτήματα πραγματικές, όπως είπε, αυξήσεις και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος μίλησε για «υπουργό εμπορίου της υγείας» και «κλινικές-φάντασμα», καταγγέλλοντας μετακινήσεις γιατρών και ελλείψεις που αποδυναμώνουν κρίσιμες δομές. Ο Παναγιώτης Τουχτίδης, εκπροσωπώντας την ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για ΕΣΥ που «αφήνεται στην τύχη του», με καθυστερήσεις προσλήψεων από ΑΣΕΠ και μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης