Ρύθμιση χρεών: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους

Η ρύθμιση χρεών ενώνεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ιδιωτών που έχουν βρεθεί σε οικονομική δυσχέρεια.

Το νέο πλαίσιο που εισάγεται για την ρύθμιση χρεών, αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, προκειμένου να διευκολύνει τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτή η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς απευθύνεται σε εκατομμύρια πολίτες που προσπαθούν να ανακάμψουν από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Νέες δυνατότητες για την ρύθμιση χρεών

Στο επίκεντρο της νέας παρέμβασης βρίσκεται η ρύθμιση των 72 δόσεων, η οποία αφορά παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτή η ρύθμιση θα επιτρέπει στους οφειλέτες να διαχειριστούν τις οφειλές τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν περιλαμβάνουν αυτές προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες βεβαιώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και παρέμειναν αρρύθμιστες έως τις 21 Απριλίου 2026.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι ορισμένη στα 30 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφή προσαυξήσεων ακόμη και αν το χρέος εξοφληθεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό Αρλέτα Βελισσαράκου, για να διατηρηθεί η ρύθμιση, οι φορολογούμενοι με χρέη που θα προκύψουν από 01/01/2024 και μετά, θα πρέπει να τα εντάξουν σε άλλη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων ή να τα εξοφλήσουν ολοσχερώς μέσω της ρύθμισης των 72 δόσεων.

Πλεονεκτήματα της ρύθμισης χρεών

Η ρύθμιση χρεών όχι μόνο διευκολύνει τους οφειλέτες στην αποπληρωμή των χρεών τους, αλλά τους παρέχει επίσης τη δυνατότητα να εκδίδουν αποδεικτικά ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Αυτό συνεπάγεται σημαντικά πλεονεκτήματα για τους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν να επανέλθουν σε μια ομαλή οικονομική ζωή.

Επιπλέον, η ρύθμιση θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και αναμένεται να προσφέρει δεύτερες ευκαιρίες, όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Ένα σημαντικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας είναι η άρση κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών για περίπου 1,6 εκατομμύρια οφειλέτες.

Η προϋπόθεση γι’ αυτή τη διευκόλυνση είναι η αποπληρωμή τουλάχιστον του 25% του χρέους και η ρύθμιση των υπολοίπων φορολογικών υποχρεώσεων.

Η διαδικασία αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να αποδεσμεύσουν άμεσα τους λογαριασμούς τους, καθώς η άρση των κατασχέσεων κοινοποιείται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Νέα κριτήρια

Ταυτόχρονα, μεγάλη αλλαγή ενδέχεται να προκύψει και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος πλέον θα μπορεί να περιλαμβάνει 300.000 μικρο-οφειλέτες με χρέη από 5.000 ευρώ και άνω, καταργώντας το προηγούμενο όριο των 10.000 ευρώ.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τις τράπεζες και τους servicers.

Η διαδικασία συμμετοχής και οι επιλογές

Σημαντική ευκολία παρέχεται καθώς οι οφειλέτες έχουν το περιθώριο να επιλέξουν την καλύτερη λύση για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Η διαδικασία περιλαμβάνει δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, ψήφο από τη Βουλή και ενεργοποίηση δύο πλατφορμών, μία από την ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των 72 δόσεων και μία για το εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτό δίνει στους οφειλέτες αρκετό χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν, ανάλογα με τα χρέη τους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή