Στις πρώτες κινήσεις για την πυρηνική ενέργεια προχωρά η Ελλάδα μέσω της σύστασης δημοσίου φορέα
Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, μέσω της ίδρυσης ενός δημόσιου φορέα που θα έχει ως αποστολή να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της στη χώρα.
Κατά την διάρκεια ενός πρόσφατου συνεδρίου για την πυρηνική ενέργεια, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτού του φορέα, ο οποίος αναμένεται να εκπονήσει μία έκθεση αξιολόγησης.
Οι στόχοι του νέου φορέα
Η έκθεση θα καταγράφει τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και θα διερευνά τις δυνατότητες για την εγχώρια εκμετάλλευσή της. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η σύσταση του φορέα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, υποδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις είναι κοντά.
Σε αυτή τη διαδικασία, αν και υπήρξαν αμφιβολίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να εξερευνήσει η Ελλάδα την πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Πολλοί πολίτες είναι σκεπτικοί, κυρίως λόγω των ενδεχόμενων κινδύνων που συνδέονται με την πυρηνική δραστηριότητα και την σεισμικότητα της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι κυβερνητικές προσεγγίσεις φαίνεται να κινούνται με προσοχή.
Διαδικασίες που απαιτούνται
Ένα από τα κύρια βήματα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος θέτει συγκεκριμένες διαδικασίες για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας.
Η Έκθεση Αξιολόγησης θα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση.
Η δομή του νέου φορέα
Ακόμα, παραμένει αβέβαιο το πώς θα είναι δομημένος ο νέος φορέας και ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα τον στελεχώσουν.
Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες με γνώση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στο έργο του φορέα.
Διεθνείς προοπτικές και προκλήσεις
Η συζήτηση γύρω από την πυρηνική ενέργεια έχει αναζωπληρωθεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς, με έμφαση στους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR). Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν κάποιες υποσχέσεις, ωστόσο η πορεία τους σε χώρες όπως η Βρετανία έδειξε ότι εμφανίζουν πολυάριθμες προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, έχουν υποστεί καθυστερήσεις και υπερκοστολογήσεις, κάτι που μερικές φορές έχει απομακρύνει τους επενδυτές.
Μια πρόσφατη έκθεση των βρετανικών αρχών αποκάλυψε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από νέες μονάδες πυρηνικής ενέργειας είναι υψηλότερο από άλλες πηγές όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ή το φυσικό αέριο.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στον Ηνωμένο Βασίλειο εκτίμησε ότι το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 129 έως 155 λίρες ανά μεγαβατώρα, και το γεγονός αυτό καθιστά την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας μια περίπλοκη και απαιτητική διαδικασία.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης