Παρέμβαση Φαραντούρη για τουρκικό αποκλεισμό της Κύπρου στη Διάσκεψη για το Κλίμα
Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης για τον προκλητικό τουρκικό αποκλεισμό της Κύπρου από
σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων ενόψει της 31ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP31), η οποία θα λάβει χώρα στις 9-20 Νοεμβρίου 2026 στην Αττάλεια της Τουρκίας.
⚠️Τουρκικός αποκλεισμός της Κύπρου από τις εργασίες της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP31). Στην Αθήνα όλα καλά;
➡️ Κατέθεσα σήμερα νέα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προκλητικό τουρκικό αποκλεισμό της Κύπρου από σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων ενόψει της 31ης… pic.twitter.com/Xd3IX0zeov
— Νικόλας Φαραντούρης / Nikolas Farantouris (@NFarantouris) May 29, 2026
Η Τουρκία διεκδίκησε και κέρδισε να φιλοξενήσει τη Διεθνή Διάσκεψη COP31 τον επόμενο Νοέμβρη. Η προηγούμενη Σύνοδος για το Κλίμα (COP30) είχε φιλοξενηθεί στο Μπελέμ της Βραζιλίας, στην οποία ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικόλας Φαραντούρης είχε εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εν όψει της φετινής Διάσκεψης, η Τουρκία ξεκίνησε να εφαρμόζει μια ευρύτερη πρακτική αποκλεισμού της Κύπρου από προπαρασκευαστικές διεργασίες της διοργάνωσης, αρνούμενη να αποστείλει προσκλήσεις στις Κυπριακές Αρχές για σημαντικές συναντήσεις, αγνοώντας ακόμη και αιτήματα διμερών επαφών που υπέβαλε η Κύπρος εκ μέρους της ΕΕ ως ασκούσα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Όπως παραδέχθηκε η Κομισιόν, ο εν λόγω αποκλεισμός είναι απαράδεκτος και δεν συνάδει με την ιδιότητα της Τουρκίας ως χώρας υποδοχής της COP31.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικόλας Φαραντούρης στην παρέμβασή του τονίζει ότι «η πρακτική της Τουρκίας παραβιάζει τις πρόνοιες και διαδικασίες του ΟΗΕ και δεν σέβεται την ιδιότητα της Κύπρου τόσο ως ισότιμου μέλους του ΟΗΕ, όσο και ως χώρας ασκούσας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά από την Επιτροπή:
α) συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη και απρόσκοπτη συμμετοχή της Κύπρου στις διεργασίες για την COP31, και
β) συγκεκριμένα μέτρα αν παρατηρηθούν και νέα φαινόμενα ή μεθοδεύσεις αποκλεισμού της Κύπρου.
Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Κλίμα (COP)
Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Κλίμα (COP) διοργανώνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αποτελούν το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλας Φαραντούρης συμμετείχε ενεργά εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP30) στο Μπελέμ της Βραζιλίας τον περασμένο Νοέμβριο. Στο πλαίσιο των εργασιών και των διαπραγματεύσεων υποστήριξε τρεις άξονες:
α) απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας περιορισμού των ορυκτών καυσίμων.
β) Δίκαιη πράσινη μετάβαση, υποστήρίζοντας ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης δεν πρέπει να επιβαρύνει τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και όσους επωφελήθηκαν ιστορικά από τα ορυκτά καύσιμα.
γ) Δράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες ακολούθησαν με σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων («EU Climate Action: From COP29 Baku to COP30 Belem»), με στόχο τον καθορισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά της κλιματικής κρίσης.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει αυστηρή κριτική για την απουσία υψηλόβαθμης εκπροσώπησης της Ελληνικής Κυβέρνησης στις εργασίες της Συνόδου, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία διεκδίκησε και κέρδισε τελικά την διοργάνωση της φετινής Συνόδου.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης