Ρούμπιο: Χρειαζόμαστε «plan Β» αν το Ιράν αρνηθεί να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο το Ιράν να αρνηθεί να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ στη Χέλσινγκμποργκ της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο Ρούμπιο ενημέρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τις «πιθανές προκλήσεις» που σχετίζονται με την επαναλειτουργία των Στενών, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει έτοιμη μια εναλλακτική στρατηγική.
Ο Ρούμπιο ήταν ιδιαίτερα σαφής: «Πρέπει να έχουμε ένα Plan B για την περίπτωση που κάποιος αρχίσει να πυροβολεί στα Στενά του Ορμούζ», είπε, υπονοώντας το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης.
Αναφερόμενος στο Ιράν, πρόσθεσε: «Ιδανικά, θα ανοίξουν τα Στενά. Αλλά το Plan B πρέπει να απαντά στο ερώτημα: τι κάνουμε αν το Ιράν πει “όχι, αρνούμαστε να τα ανοίξουμε”;»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ θα χρειαστεί «να κάνουν κάτι γι’ αυτό», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να εμπλακεί στρατιωτικά ή επιχειρησιακά.
Ο Ρούμπιο επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν «δύσκολους ανθρώπους» στις συνομιλίες με την Τεχεράνη.
«Υπάρχει κάποια πρόοδος, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», είπε. «Ελπίζω αυτό να αλλάξει, αλλά μπορεί και όχι».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης