Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για θάλασσες, αλιεία και περιβάλλον
Flash Reading by Kontra AI
Σε μια κομβική χρονική συγκυρία, όπου η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος διασταυρώνεται με τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια και βιώσιμη αλιεία, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σε κλίμα παραγωγικής συνεργασίας και υψηλής διπλωματικής σημασίας, η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος.- Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπερβαίνοντας διεθνείς στόχους με νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα και απαγόρευση αλιείας με τράτες βυθού.
- Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κώστας Καδής αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία των ωκεανών, τονίζοντας την κρίσιμη συνεργασία.
- Η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα της παράνομης αλιείας Τούρκων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει μηδενική ανοχή.
Η ενημέρωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, κ. Κώστα Καδή, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της θάλασσας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανοίγοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης, η κ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό όραμα για την αλιεία με ορίζοντα το 2040. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα μας υπερβαίνει ήδη τους διεθνείς στόχους βιοποικιλότητας, προστατεύοντας περί το 35% των υδάτων της μέσω των νέων εθνικών θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, ενώ αποτελεί το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που εφαρμόζει την απαγόρευση της αλιείας με τράτες βυθού σε προστατευόμενες περιοχές. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην στρατηγική ένταξη της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό Mercator, ενώ πρότεινε την ανάπτυξη νέας νομοθεσίας της Ε.Ε. που να εισηγείται στα κράτη – μέλη την σύνταξη Εθνικών Σχεδίων για τη Θάλασσα και το Κλίμα στο πρότυπο των ΕΣΕΚ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις ελληνικές πρωτοβουλίες για τη διάσκεψη “Our Ocean”, τη συνθήκη BBNJ και τη δημιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων, τονίζοντας ότι οι δράσεις της χώρας βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους ωκεανούς. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ευκαιριών, γεγονός που καθιστά την ενεργό συνεργασία της κρίσιμη για την αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Παράλληλα, ο κ. Καδής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς με τον επενδυτικό σχεδιασμό του 1 δισ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα «OceanEye» για τη συστηματική επιστημονική παρατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η κ. Αυγερινοπούλου δεν παρέλειψε να θέσει το ζήτημα της παράνομης δραστηριότητας Τούρκων αλιέων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού. Ο κ. Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η θέση της Επιτροπής είναι σαφής και υπάρχει μηδενική ανοχή έναντι της παράνομης, αδήλωτης και ανεξέλεγκτης αλιείας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν τόσο μηχανισμοί προώθησης της συνεργασίας όσο και μηχανισμοί επιβολής. Ανέφερε δε ότι «η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις αναφορές που αφορούν τουρκικά σκάφη σε Ελληνικά χωρικά ύδατα και τέτοια περιστατικά σίγουρα δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή συνεργασία, δεν συνάδουν με την ανάγκη για ισότιμους όρους ανταγωνισμού και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως τεχνικό ζήτημα αποκομμένο από τον σεβασμό της νομιμότητας στη Θάλασσα».
Κλείνοντας, η Πρόεδρος σημείωσε ότι τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν κεντρική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2027, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εμπειρία του Επιτρόπου θα συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση της γαλάζιας οικονομίας.
www.worldenergynews.gr
Σχετικά Άρθρα
Μια νέα χημική ανακάλυψη θα μπορούσε να λύσει την κρίση των πλαστικών
14/05/2026 - 21:37
Παπασταύρου: Ανήκουμε στους παγκόσμιους πρωταθλητές στην εκμετάλλευση ΑΠΕ
14/05/2026 - 20:30
Δείτε επίσης