Kατασχέσεις «εξπρές», ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και Μητρώο Διαθηκών φέρνει η ΑΑΔΕ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσίευσε εγκύκλιο για τη σύσταση και λειτουργία Ενιαίου Ψηφιακού Μητρώου παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς και παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται, «μια σειρά από αλλαγές για πολίτες με ανοιχτές υποθέσεις διαθηκών και κληρονομιών, για οφειλέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».
Οι νέες διατάξεις που εισάγονται με την εγκύκλιο Ο.3019/2026 προβλέπουν νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες για τις παραπάνω υποθέσεις. Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικές δηλώσεις για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, τροποποιήσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς και ρυθμίσεις για αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιάς και για τις διαθήκες.
Στο επίκεντρο των διατάξεων βρίσκονται οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, που περιγράφονται ως «το μπλοκάρισμα λογαριασμών, ενοικίων, απαιτήσεων από πελάτες και άλλων ποσών που βρίσκονται στα χέρια τρίτων». Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η διαδικασία της δήλωσης τρίτου αλλάζει και μεταφέρεται σε ηλεκτρονικό περιβάλλον.
Η υποβολή της δήλωσης τρίτου, όπως προβλέπεται πλέον, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας portal.odee.gr. Στο κείμενο της εγκύκλιου διευκρινίζεται ο τρόπος σύνταξης και κατάθεσης: «Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η δήλωση συντάσσεται, υπογράφεται και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από πληρεξούσιο δικηγόρο ή συμβολαιογράφο μέσω της εγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας που διατηρεί η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας (portal.odee.gr), με χρήση του Μοναδικού Κωδικού Δήλωσης». Οι ρυθμίσεις αυτές επηρεάζουν, όπως σημειώνεται, οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τράπεζες και servicers.
Παράλληλα, αλλάζουν και τα δεδομένα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, όπου προβλέπεται απλοποίηση διαδικασιών, με στόχο να αποφεύγονται καθυστερήσεις σε περιπτώσεις πλειστηριασμών που αναβάλλονται λόγω έλλειψης ή αδυναμίας ορισμού συμβολαιογράφου από την ίδια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Ρύθμιση εισάγεται και για τη δήλωση αποποίησης κληρονομίας ή αποδοχής κληρονομίας.
Η δήλωση, που υποβάλλεται από τον κληρονόμο, θα μπορεί πλέον να γίνεται και μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, χωρίς να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου. Στο πλαίσιο των αλλαγών προβλέπεται επίσης η δημιουργία Μητρώου Διαθηκών. Στο Μητρώο αυτό θα κατατίθενται στοιχεία δημοσιευμένων διαθηκών, με καταχώριση από τον συμβολαιογράφο.
Σε περιπτώσεις δημοσίευσης από προξενική αρχή, η διαδικασία αποδίδεται στον πρόξενο, ο οποίος συντάσσει πρακτικό που υπογράφεται από τον ίδιο και, εφόσον πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη, και από εκείνον που την παρέδωσε. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται, διευκολύνεται η αναζήτηση και ο εντοπισμός διαθηκών, περιορίζονται καθυστερήσεις στις διαδικασίες, ενώ εξυπηρετούνται άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό ή αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και δεν είναι σε θέση να επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις της εγκυκλίου ενισχύουν τη δυνατότητα σύνταξης και διαβίβασης εγγράφων, κατασχετήριων εκθέσεων και πράξεων εκτέλεσης, καθώς και τη διασύνδεση με το σύνολο των εμπλεκόμενων επαγγελματιών. Στόχος των παρεμβάσεων, όπως περιγράφεται, είναι οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και οι πλειστηριασμοί να πραγματοποιούνται σε συντομότερο χρόνο, μέσω των νέων ηλεκτρονικών εργαλείων και των αλλαγών στον τρόπο διεκπεραίωσης των σχετικών ενεργειών.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης