Νέα πρόταση από το Ιράν: Άνοιγμα του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό και τερματιστεί ο πόλεμος – Ποια η αντίρρηση Τραμπ

Το Ιράν προσφέρθηκε να άρει τον έλεγχο που ασκεί στα Στενά του Ορμούζ, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίσουν τον αποκλεισμό εις βάρος του και λήξει ο πόλεμος, σύμφωνα με δύο περιφερειακούς αξιωματούχους.

Η πρόταση, που διαβιβάστηκε στην Ουάσιγκτον μέσω του Πακιστάν, προβλέπει την αναβολή των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αφήνει άλυτες τις βασικές διαφωνίες που οδήγησαν στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Wall Street Journal: Ο Τραμπ δεν απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά διατηρεί αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τεχεράνης

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος για την πρόταση της Τεχεράνης που υποβλήθηκε μέσω Πακιστάν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που εξαπέλυσαν την 28η Φεβρουαρίου εναντίον οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέρριψε την πρόταση εξ ολοκλήρου, αλλά εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια και την καλή πίστη της άλλης πλευράς, ανέφερε η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνησή του.

Στη δυσαρέσκεια του Αμερικανού προέδρου αναφέρθηκε επίσης η New York Times.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Ιράν προτείνει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και συμφωνία για το τέλος του πολέμου, με τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας να αφήνονται κατά μέρος, να αρχίζουν μεν αλλά να μην αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η ολοκλήρωσή τους για να κλειστεί συμφωνία.

Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του αρχηγού του αμερικανικού κράτους.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Ολίβια Γουέιλς, ερωτηθείσα σχετικά, περιορίστηκε να πει πως «δεν θα διαπραγματευτούμε μέσω του Τύπου» και ότι η άλλη πλευρά γνωρίζει «τις κόκκινες γραμμές μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία αποτρέπει οριστικά το Ιράν από το να κινηθεί προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News.

Αδιέξοδο με φόντο μια εύθραυστη εκεχειρία

Με μια εύθραυστη εκεχειρία σε ισχύ, ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου σε καιρό ειρήνης.

Ο αμερικανικός αποκλεισμός στοχεύει να αποτρέψει το Ιράν από την πώληση πετρελαίου, στερώντας του κρίσιμα έσοδα, ενώ παράλληλα ενδέχεται να το οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής λόγω έλλειψης αποθηκευτικών δυνατοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο των Στενών έχει αυξήσει την πίεση στον Τραμπ, καθώς οι τιμές πετρελαίου και καυσίμων έχουν εκτοξευθεί ενόψει κρίσιμων εκλογών, ενώ πλήττει και τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο.

Παγκόσμιες πιέσεις για άρση του αποκλεισμού

Δεκάδες χώρες ζήτησαν εκ νέου το άνοιγμα της στρατηγικής αυτής θαλάσσιας οδού, προειδοποιώντας για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως η αύξηση των τιμών σε λιπάσματα, τρόφιμα και βασικά αγαθά.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι οι πιέσεις μεταφράζονται σε «άδεια ρεζερβουάρ, άδεια ράφια και άδεια πιάτα».

Άνοδος τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου, με το Brent να ξεπερνά τα 108 δολάρια το βαρέλι, περίπου 50% υψηλότερα από πριν.

Παράλληλα, δεξαμενόπλοια παραμένουν εγκλωβισμένα στον Περσικό Κόλπο, αδυνατώντας να περάσουν με ασφάλεια από τα Στενά.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, με τη Μόσχα να εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει σε προσπάθειες ειρήνευσης.

Διπλωματικές κινήσεις και αβεβαιότητα

Το Πακιστάν επιχειρεί να μεσολαβήσει για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ η Τεχεράνη επιδιώκει τη στήριξη του Ομάν για τη δημιουργία μηχανισμού επιβολής διοδίων σε πλοία που διέρχονται από τα Στενά.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι το Ιράν υπέβαλε μια «πολύ καλύτερη» πρόταση, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, επαναλαμβάνοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η μη απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Βαρύς απολογισμός θυμάτων

Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.375 άνθρωποι στο Ιράν και 2.521 στον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και της Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν. Επιπλέον, 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και περισσότεροι από δώδεκα σε χώρες του Κόλπου.

Παρά την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, οι επιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ η επίτευξη μόνιμης συμφωνίας παραμένει αβέβαιη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή