Μόνιμο επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους: Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
Το νέο πακέτο μέτρων για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλοεισοδηματιών, αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των στοιχείων της Eurostat, που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας.
Τι Περιλαμβάνει το Πακέτο Μέτρων
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ένα από τα κεντρικά μέτρα που θα προταθούν είναι η θεσμοθέτηση μόνιμου επιδόματος 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το μέτρο εντάσσεται στη στρατηγική αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά, το πακέτο μέτρων υπολογίζεται γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενο από το υπερπλεόνασμα.
Η ανακοίνωση θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης, αμέσως μετά από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών κρίσεων στη Μέση Ανατολή.
Προβλέψεις για το Πρωτογενές Πλεόνασμα
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις τελευταίες προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αναμένονται νέα δεδομένα που ενδέχεται να δείξουν αύξηση του πλεονάσματος από το 4,4% έως το 5% του ΑΕΠ. Αυτή η αύξηση του πλεονάσματος θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξετάσει τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης για τους πολίτες που πλήττονται ιδιαίτερα από τις πρόσφατες προκλήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε την πιθανότητα θετικής αναθεώρησης του πλεονάσματος, κάτι που θα επιτρέψει περαιτέρω μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Τα νέα μέτρα, όπως και όλα τα προηγούμενα, ενδέχεται να μην επιλύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά θα προσφέρουν ανακούφιση σε πολλές οικογένειες.
Συνοδευτικά Μέτρα και Στήριξη
Εκτός από το μόνιμο επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, το πακέτο περιλαμβάνει κι άλλες σημαντικές δράσεις, όπως η επιδότηση του πετρελαίου diesel, με ποσό περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα στήριξης για κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον αφθώδη πυρετό στη Μυτιλήνη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας θα λάβουν άμεση βοήθεια.
Η Πολιτική Παρουσίαση των Μέτρων
Η παρουσίαση των μέτρων από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη αναμένεται να γίνει με μεγάλη επισημότητα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να τονίσει τη δέσμευσή της για την κοινωνική στήριξη. Ο Μαρινάκης τόνισε ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν κλειδώσει ακόμα, καθότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των τελευταίων δεδομένων για το πλεόνασμα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης