Ρωσικοί δορυφόροι βοηθούν το Ιράν να πλήξει αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, αποκαλύπτει το Κίεβο

Ρωσικοί δορυφόροι πραγματοποίησαν δεκάδες λεπτομερείς καταγραφές στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κρίσιμων υποδομών στη Μέση Ανατολή, με στόχο να βοηθήσουν το Ιράν να πλήξει αμερικανικές δυνάμεις και άλλους στόχους, σύμφωνα με εκτίμηση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η έκθεση, την οποία εξέτασε το Reuters, αναφέρει επίσης συνεργασία Ρώσων και Ιρανών χάκερ στον κυβερνοχώρο. Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για την πιο αναλυτική μέχρι σήμερα καταγραφή της μυστικής υποστήριξης της Ρωσίας προς το Ιράν μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 21 έως τις 31 Μαρτίου καταγράφηκαν τουλάχιστον 24 αποστολές επιτήρησης σε 11 χώρες της περιοχής, καλύπτοντας συνολικά 46 στόχους, μεταξύ των οποίων στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η έκθεση σημειώνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες από τις παρακολουθήσεις, ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επιθέσεις με ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους και drones, κάτι που –όπως αναφέρεται– δείχνει συγκεκριμένο μοτίβο.

Παράλληλα, δυτικές και περιφερειακές πηγές ασφαλείας επιβεβαιώνουν έντονη ρωσική δορυφορική δραστηριότητα στην περιοχή και εκτιμούν ότι το σχετικό υλικό διαμοιράστηκε στο Ιράν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου πραγματοποιήθηκαν εννέα παρακολουθήσεις, εκ των οποίων οι πέντε πάνω από τη στρατιωτική πόλη King Khalid, κοντά στο Hafar Al-Batin, πιθανόν για τον εντοπισμό στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας THAAD.

Επιπλέον, ρωσικοί δορυφόροι παρακολούθησαν περιοχές της Τουρκίας, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δύο φορές.

Αντίθετα, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ιράκ, το Μπαχρέιν και η βάση Diego Garcia παρακολουθήθηκαν μία φορά.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ρωσικοί δορυφόροι παρακολουθούν συστηματικά και τα Στενά του Ορμούζ, μια κρίσιμη θαλάσσια οδό από την οποία διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου το Ιράν έχει επιβάλει στην πράξη περιορισμούς στη διέλευση «μη φιλικών» πλοίων.

πηγή: timesofisrael.com

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή