Τετάρτη, 1 Απριλίου 2026

Ξεκίνησαν οι μελέτες για το μεγάλο αγωγό υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ

Ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε σε δύο προκηρύξεις ώστε να ανατεθούν οι μελέτες για το νέο αγωγό που θα μεταφέρει μελλοντικά ποσότητες υδρογόνου από την Κόρινθο μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Πρόκειται για το έργο H2DRIA του ΔΕΣΦΑ, που αφορά την κατασκευή ενός νέου αγωγού υδρογόνου υψηλής πίεσης συνολικού μήκους 570χλμ, ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Η δυναμικότητά του εκτιμάται σε 80 GWh ανά ημέρα, ενώ θα συνδεθεί με αντίστοιχα έργα στα υπόλοιπα Βαλκάνια, ώστε να δημιουργηθεί εν τέλει ένας διάδρομος μέσα από οκτώ κράτη, που θα εκτείνεται μέχρι τη Γερμανία. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία από το 2029.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το έργο H2DRIA συμπεριλήφθηκε στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού διαχειριστή φυσικού αερίου, ENTSO-G. Αντίστοιχα, έχει χαρακτηριστεί ως έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την ΕΕ ώστε να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση.

Στον ευρωπαϊκό κατάλογο εντάσσονται και άλλα έργα υδρογόνου στη χώρα μας, όπως είναι ο αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας H2Poseidon, η κατασκευή μονάδας παραγωγής και τερματικού στην Κρήτη, το έργο Thalis-1 της Μότορ Όιλ και το SE MED της Eunice.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή