Τεχεράνη: Τα Στενά του Ορμούζ είναι κλειστά μόνο για τους «εχθρούς» και όσους υποστηρίζουν την επιθετικότητά τους
Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται δραματικά, καθώς συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν, ενώ νέες επιθέσεις και αναχαιτίσεις πυραύλων καταγράφονται σε αρκετές χώρες της περιοχής.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγάτσι, δήλωσε ότι το Στενό του Ορμούζ παραμένει «ανοιχτό», αλλά προειδοποίησε ότι είναι «κλειστό για τους εχθρούς του Ιράν και για όσους συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του».
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον κρίσιμο αυτό θαλάσσιο διάδρομο, από τον οποίο διέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου.
Παράλληλα, αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε ιρανικό έδαφος. Στόχοι των επιθέσεων ήταν πόλεις όπως η Τεχεράνη, η Χαμαντάν και η Ισφαχάν, ενώ το Ιράν απάντησε με αντεπιθέσεις, προκαλώντας ζημιές σε αρκετές ισραηλινές πόλεις.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πραγματοποιήθηκε «σημαντικό πλήγμα στην καρδιά της Τεχεράνης», κατά το οποίο καταστράφηκε συγκρότημα που χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη στρατιωτικών διαστημικών προγραμμάτων του Ιράν. Το συγκρότημα φέρεται να συνδεόταν με την ανάπτυξη του δορυφόρου Chamran-1, ο οποίος είχε εκτοξευθεί το 2024 από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις επεκτείνονται σε ολόκληρη την περιοχή.
Η λιβανέζικη οργάνωση Hezbollah ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια ημέρα επίθεση εναντίον της ισραηλινής πόλης c χρησιμοποιώντας ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παράλληλα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή φέρεται να έπληξε περιοχές κοντά στην πόλη Sajd στο νότιο Λίβανο.
Στον Περσικό Κόλπο, αρκετές χώρες τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του αναχαίτισαν πυραυλική επίθεση, ενώ προηγουμένως οι αρχές είχαν στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων για αυξημένο επίπεδο απειλής. Λίγο αργότερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η απειλή εξουδετερώθηκε και η κατάσταση επανήλθε στο φυσιολογικό.
Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε και στο Μπαχρέιν, όπου ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης και οι πολίτες κλήθηκαν να κατευθυνθούν σε ασφαλή σημεία.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε έξι βαλλιστικούς πυραύλους και 21 drones μέσα σε μία ημέρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την έναρξη των επιθέσεων έχουν αναχαιτιστεί συνολικά 304 βαλλιστικοί πύραυλοι, 15 πύραυλοι cruise και 1.627 drones. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων – δύο στρατιωτικών και πέντε αμάχων – ενώ 145 άτομα έχουν τραυματιστεί.
Επιπλέον, πυρκαγιά ξέσπασε σε κτίριο στο εμιράτο Umm al-Quwain έπειτα από επίθεση με drone, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν σε ιρανικά πετρελαιοφόρα να συνεχίσουν τη διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήδη πλοία από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα περνούν από το στρατηγικό πέρασμα και ότι η ναυσιπλοΐα αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούν σε διπλωματική λύση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας τόνισε ότι η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Στενό του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης των ναυτικών αποστολών της χώρας στην περιοχή.
Σχετικά Άρθρα
16/03/2026 - 18:00
16/03/2026 - 17:02
Δείτε επίσης