Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2026

Προκόπης Παυλόπουλος στο Real FM 97.8: Ορθότατα η Ελλάδα ενεργοποίησε την ρήτρα αλληλεγγύης για την Κύπρο

«Έχω υποστηρίξει επί πολλά χρόνια αυτή την άποψη ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου», υπογράμμισε απόψε στον αέρα του Real FM 97.8 και στην εκπομπή του Γιώργου Χουδαλάκη και του Γιώργου Παγάνη ο συνταγματολόγος και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ «εφαρμόζεται στην περίπτωση που κράτος – μέλος της ΕΕ δεχθεί επίθεση από τρίτο κράτος», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση η Κύπρος πρέπει να προστατευτεί από την ΕΕ, γιατί όπως είπε «Το ΝΑΤΟ τελεί σε ύπνωση και είναι ανύπαρκτο».

«Όταν ένα κράτος – μέλος τίθεται σε κίνδυνο, η ρήτρα αλληλεγγύης υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να συνδράμουν το κράτος – μέλος της ΕΕ ακόμη σε περίπτωση απειλής χρήσης βίας», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας ότι «Η Κύπρος υφίσταται επίθεση από το Ιράν».

«Η Ελλάδα ορθότατα έστειλε βοήθεια στην Κύπρο, καθότι η Ελλάδα προστατεύει κι ένα κομμάτι του Ελληνισμού», επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Η Ελλάδα το έπραξα αυτό το πλαίσιο της ρήτρας αλληλεγγύης», σημείωσε. «Το ίδιο είπε και έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε.

«Αυτή η στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο, δείχνει ότι το έδαφος της Κύπρου είναι ενιαίο, ανεξάρτητα από φληναφήματα της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «Ούτε η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να ισχυριστεί ότι η βάση στο Ακρωτήρι ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά η βάση δεν είναι μέρος του βρετανικού εδάφους».

Ακούστε ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή