Έλληνες σε Μπαχρέιν και Ντουμπάι: «Σειρήνες, εκρήξεις και μεγάλη ανασφάλεια»
Την αγωνία και την αβεβαιότητα που βιώνουν οι Έλληνες σε Μπαχρέιν και Ντουμπάι περιέγραψαν στο ΕΡΤnews πολίτες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην περιοχή, μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις και τις αεροπορικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες.
Μπαχρέιν: Εκρήξεις όλη τη νύχτα και ζημιές κοντά σε στρατιωτική βάση
Ο Βασίλης Μίγκος, Έλληνας κάτοικος του Μπαχρέιν ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν σειρήνες και εκρήξεις, ενώ το πρωί έγινε γνωστό ότι κτίριο κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση υπέστη σοβαρές ζημιές και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκονται περίπου 130 Έλληνες, κυρίως στο Μπαχρέιν και κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το ελληνικό προξενείο μέσω ομαδικής συνομιλίας.
Κλειστός εναέριος χώρος και δύσκολη η διαφυγή
Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στα Στενά του Ορμούζ, γεγονός που περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αποχώρησης.
Αν και η γέφυρα προς τη Σαουδική Αραβία παραμένει ανοικτή, η μετακίνηση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς απαιτούνται χιλιάδες χιλιόμετρα οδικής διαδρομής μέσα από ερημικές περιοχές, χωρίς εύκολη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς.
Ανησυχία στην ελληνική κοινότητα – Εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αρκετοί Έλληνες εκφράζουν έντονη επιθυμία να αποχωρήσουν, ιδίως όσοι βρίσκονται στην περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, υπάρχουν ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν σε αεροδρόμια, χωρίς πρόσβαση σε στέγη.
Μέλη της ελληνικής κοινότητας έχουν ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσουν συμπατριώτες τους, ιδιαίτερα όσους διαμένουν κοντά σε περιοχές που έχουν δεχθεί πλήγματα, όπου κατοικούν και πολλοί Αμερικανοί πολίτες. Όπως ανέφεραν, υπήρξε και σύσταση από τις αμερικανικές αρχές προς πολίτες των ΗΠΑ να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα κτίρια, τα οποία κρίνονται επικίνδυνα.
Ντουμπάι: Πρωτοφανής εικόνα φόβου σε μια «ασφαλή πόλη»
Από το Ντουμπάι, η κα Άντζελα Παντελή περιέγραψε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα δεδομένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας ότι η πόλη θεωρείται παραδοσιακά από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο.
«Υπάρχει αναστάτωση, σύγχυση και έντονο στρες. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο εδώ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στα κοινωνικά δίκτυα και στις ομαδικές συνομιλίες Ελλήνων κυκλοφορούν εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται σε πάρκινγκ ή μέσα στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι να παραμείνουν σε κτίρια.
Άδειο το κέντρο της πόλης – Συνεχείς ειδοποιήσεις στα κινητά
Η ίδια μίλησε για έρημους δρόμους και άδεια κέντρα, ακόμη και σε ώρες που υπό κανονικές συνθήκες θα υπήρχε έντονη κίνηση. Όπως είπε, οι συνεχείς ηχητικές ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα αντί να καθησυχάζουν, εντείνουν την ανησυχία.
«Το πιο τρομακτικό ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη το πρωί, που έκανε τα τζάμια να τρίζουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι αναχαιτίσεις πυραύλων στον ουρανό είναι εικόνες που δύσκολα ξεχνιούνται.
Ψυχραιμία, επιφυλακή και αναμονή εξελίξεων
Παρά τον φόβο, αρκετοί Έλληνες δηλώνουν ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, έχοντας ετοιμάσει βασικά είδη ανάγκης και παραμένοντας σε διαρκή επικοινωνία με φίλους και συγγενείς.
«Μπορεί όλα να τελειώσουν σε λίγες ώρες, μπορεί και να επιδεινωθούν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε επιφυλακή και να μην πανικοβαλλόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παντελή.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης