Bruegel: Η τρόικα έφερε «δραματική ύφεση» στη χώρα – Καλές οι προοπτικές της Ελλάδας

Η τρόικα έφερε «δραματική ύφεση» στην Ελλάδα, δήλωσε ο γνωστός  οικονομολόγος του Οικονομικού Ινστιτούτου «Bruegel» , Ζολτ Ντάρβας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Ο κ. Ντάρβας, στην συνέχεια έκανε μία θετική εκτίμηση για τις εξελίξεις στην ελληνική Οικονομία, τονίζοντας ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι καλές, προσθέτοντας στην συνέχεια ό,τι ειδικά σε σχέση με την ανάπτυξη ο ίδιος είναι πολύ αισιόδοξος.

Δύο είναι οι αιτίες για τη δραματική ύφεση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Ζολτ Ντάρβας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γνωστός οικονομολόγος, εντοπίζει ως κύριους υπαίτιους για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ο πρώτος είναι οι εξωπραγματικοί υπολογισμοί των δανειστών στη δημιουργία του πρώτου μνημονίου (η τρόικα ανέμενε μια συρρίκνωση της οικονομίας, το μέγιστο κατά ένα 7%) και δεύτερον, γιατί το 2010 αρνήθηκαν τη διαγραφή μέρους, του ελληνικού χρέους,  κάτι που έδωσε πάτημα για την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου σταμάτησαν όλες οι επενδύσεις.

Πάντως παρά τα λάθη και την δραματική συρρίκνωση της ελληνικής Οικονομίας, ο Οικονομολόγος του «Bruegel», στηρίζει την αισιοδοξία του για τις καλές προοπτικές της Ελλάδας, στην βελτίωση του επιχειρηματικού  περιβάλλοντος, στην υλοποίηση μεγάλου μέρους των μεταρρυθμίσεων και, την σημαντική άνοδο στην λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας.  

Συγκεκριμένα, πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα, βρισκόταν στην 112 η θέση στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς το κλίμα για επιχειρηματίες, τώρα είναι στην 60ή θέση, επίσης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι τώρα αρκετά πιο ευέλικτη από την Γερμανική.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ντάρβας αναφέρει επίσης, ότι έχουν γίνει ήδη πολλά και πως όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερο βάρος, δίνει στην υπόσχεση των δανειστών ότι στο τέλος το Φθινοπώρου, θα βοηθήσουν στο θέμα του χρέους, με τρόπο ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.

Όπως τονίζεται, μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων μπορεί να βοηθήσει, και οι οικονομολόγοι του “Bruegel” είχαν υπολογίσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι μια δεκαετής επιμήκυνση μπορεί να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 15%, καθώς, όπως σημειώνει, όσο αργότερα είναι η αποπληρωμή τόσο αργότερα θα πρέπει η Αθήνα να δανείζεται στις αγορές για να εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτό βοηθά γιατί τα δάνεια στις αγορές είναι ακριβά για την Ελλάδα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή