Εκτεταμένες ζημιές μετρά η Αρκαδία μετά τις καταιγίδες

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑ                                                                   

Τεράστιες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές μετρά μετά την καταιγίδα του περασμένου Σαββάτου ο νομός Αρκαδίας, με τη Μεγαλόπολη και το δήμο Τρίπολης να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, στην Τρίπολη σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης, όπου έπεσαν 148 χιλιοστά βροχής όταν το  προηγούμενο ρεκόρ – μόλις 64 χιλιοστά- είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 1984.

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν, όμως, το ύψος της βροχόπτωσης στη Μεγαλόπολη όπου έφτασε τα 200 χιλιοστά νερού σε διάστημα λίγων ωρών ενώ περίπου 130 χιλιοστά μετρήθηκαν στην Καλαμάτα.

Εκτός από την πόλη της Τρίπολης, μεγάλες ζημιές υπέστησαν από το νερό και το χαλάζι τα χωριά των δημοτικών ενοτήτων Τεγέας και Κορυθίου. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανθυρέας, Ηλίας Μαχαίρας, έκανε λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία και για εκτεταμένες ζημιές σε οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαγούλας, Χρήστος Μπάκος, χαρακτήρισε την καταστροφή ολική, καθώς «σε λίγο χρονικό διάστημα έπεσε πολύ νερό». Στην περιοχή της Μαγούλας χρειάστηκε να παρασχεθεί βοήθεια σε δύο ηλικιωμένα άτομα, ενώ το υπερβολικό νερό παρέσυρε οχήματα και έπληξε τις καλλιέργειες.

Να σημειωθεί πως λόγω της υπερβολικής ποσότητας νερού και για προληπτικούς λόγους διεκόπη η κυκλοφορία στον δρόμο Τρίπολη – Άστρος, στο ύψος του γεφυριού της Μαγούλας. Κλειστό παρέμεινε χθες και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης.

Στη Μεγαλόπολη, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια και έπεσαν σκεπές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, από ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια. Το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο μέσα σε ισόγειο σπιτιού στην περιοχή.

Λόγω της κακοκαιρίας κατέρρευσε τμήμα της στέγης κοσμικού κέντρου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό περί τα 1.000 άτομα,  καλεσμένα σε γαμήλια δεξίωση στην Τρίπολη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Όπως ανακοίνωσε ο τοπικός δήμος, από χθες Κυριακή, ώρες 6-9μμ, και για τις επόμενες ημέρες στο ισόγειο του Δημαρχείου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις δημοτών που θέλουν η Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών να καταγράψει τις ζημιές. Η αίτηση αφορά στις ζημιές νοικοκυριού (οικοσκευές κλπ), αγροτικών, κτηνοτροφικών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων.

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 8 το πρωί της Κυριακής είχε δεχθεί 175  κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στο δήμο Τρίπολης, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες, και 150 στο δήμο Μεγαλόπολης, με 45 πυροσβέστες. Από την Αθήνα εστάλησαν μάλιστα 23 φορητές αντλίες.

Στον κάμπο της Τεγέας, επίσης, έχουν πληγεί και καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες και οπωροφόρα δέντρα, και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σήμερα θα βρεθεί στην Τρίπολη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατόπιν επικοινωνίας με το δήμαρχο Δημήτρη Παυλή.

Την ίδια ώρα, φόβους για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας στην Θωκνία εξέφρασε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Τα νερά πέρασαν πάνω από τη γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας απειλώντας το ορυχείο και έτσι το ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βρίσκεται σε επιφυλακή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή