Κ. Μητσοτάκης: Οι σχέσεις Ισπανίας και Ελλάδας έχουν ευρωπαϊκό και μεσογειακό αποτύπωμα – Σάντσεθ: Η Ελλάδα από την κρίση του ευρώ, έφτασε στην προεδρία του Eurogroup
Στη Μαδρίτη σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, πραγματοποιώντας κοινές δηλώσεις που υπογραμμίζουν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας. Οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
«Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Μαδρίτη, 13 χρόνια μετά την τελευταία επίσημη διμερή επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ισπανία. Και η παρουσία μου εδώ σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια για το νέο έτος, δηλώνει, όπως είπε και ο Πέδρο, τη βούληση να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι πολύ ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης.
«Είναι σχέσεις οι οποίες έχουν και ευρωπαϊκό, αλλά έχουν και μεσογειακό αποτύπωμα. Είναι στηριγμένες σε κοινές εμπειρίες, αλλά και σε κοινές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε και πρόσθεσε πως, «η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μία περίοδο πρωτοφανούς διεθνούς αβεβαιότητας, γεωπολιτικών ανατροπών, εστιών κρίσεων…».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Σάντσεθ είπε ότι τόνισε τη συμβολή της Ελλάδος στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας μέσω των κάθετων διαδρόμων που δρομολογεί, ενώ αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή είπε ότι, «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παραμένουμε όλοι προσηλωμένοι στην ειρήνη, στη σταθερότητα, σε αυτή την ευαίσθητη ζώνη. Στηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ειρήνευσης. Προσβλέπουμε στην ταχεία μετάβαση στη δεύτερη φάση και ταυτόχρονα θεωρούμε τον αφοπλισμό της Χαμάς ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει μακροπρόθεσμη ασφάλεια».
«Εξετάσαμε και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Έχοντας την κοινή εκτίμηση ότι προτεραιότητα τώρα αποτελεί η αποκλιμάκωση της έντασης, η ομαλή μετάβαση σε μια νέα διακυβέρνηση με δημοκρατική νομιμοποίηση», τόνισε σχετικά με τη Βενεζουέλα.
«Ελλάδα και Ισπανία είναι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και ανακάμπτουν δυναμικά ύστερα από μια μακρά περίοδο κρίσεων. Και μοιραζόμαστε την ίδια πεποίθηση ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και να μεταφράζεται σε απτά οφέλη για τους πολίτες», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μιλήσαμε για την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας, Ελλάδας και Ισπανίας, μετά από μια περίοδo κρίσεων», τόνισε.
«Το αυξημένο κόστος ζωής πολιορκεί όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Εκτός από την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών πρέπει να συζητήσουμε για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή στήριξη ώστε η ανάπτυξη να μην αφήνει κανένα πίσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης ευχαριστώντας τον κ. Σάντσεθ για τα καλά του λόγια για την βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στην Ισπανία πέρσι στις πυρκαγιές.
Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Γροιλανδίας, είπε ότι το μέλλον της Γροιλανδίας αφορά αποκλειστικά την Γροιλανδία και τη Δανία. Σημείωσε επίσης ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκεται η Ευρώπη για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν λύσεις αμοιβαία συμφέρουσες σε σχέση με την ασφάλεια στη Αρκτική που μπορούν να εμπλέξουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πραγματικό πρόβλημα όπως είναι τα ζητήματα ασφάλειας στην Αρκτική «χωρίς να συζητάμε λύσεις που παραβιάζουν τι διεθνές δίκαιο».
«Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα καταλήξουμε σε λύσεις αμοιβαία ωφέλιμες» είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αρχιτεκτονική ασφάλειας των ευρωατλαντικών σχέσεων.
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενες κοινές πρωτοβουλίες χωρών του νότου για ισχυρότερη φωνή στην ΕΕ είπε ότι πριν από 15 χρόνια οι χώρες του νότου παρουσιάζονταν ως ο μεγάλος ασθενής της ΕΕ και σήμερα η εποχή αυτή παρήλθε ανεπιστρεπτί, αφού οι χώρες αυτές πρωταγωνιστούν στην ΕΕ με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και δανείζονται με επιτόκια χαμηλότερα από άλλες χώρες.
«Σήμερα οι χώρες του Νότου και η Ισπανία και η Ελλάδα, πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το κάνουν όμως με έναν τρόπο ο οποίος είναι δημοσιονομικά υπεύθυνος, μειώνοντας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και δανειζόμενες με επιτόκια τα οποία είναι χαμηλότερα από άλλες χώρες που μπορεί στο παρελθόν να είχαν μια πολύ πιο ισχυρή δημοσιονομική θέση», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
Πέδρο Σάντσεθ: «Η Ελλάδα πέρασε από το να υποφέρει την κρίση του ευρώ, στο να προεδρεύει σήμερα»
Καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, o Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως Ελλάδα και η Ισπανία «μοιροιραζόμαστε καλές σχέσεις, αλλά και πολύ καλά οικονομικά δεδομένα. Η Ελλάδα πέρασε από το να υποφέρει την κρίση του ευρώ στο να προεδρεύει σήμερα».
Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ (Mercosur) είπε ότι όσοι θέλουν να παραμείνουν ανοιχτοί στις οικονομίες τους, η συμφωνία αυτή θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη συνεργασία με αυτή την περιοχή, την Νότια Αμερική και την Καραϊβική. «Μιλάμε για τέσσερα δισ. δασμούς για τις επιχειρήσεις μας, αλλά και για μια συνεργασία διαπεριφερειακή, που θα επιτρέψουν να οικοδομηθεί η κοινή ευημερία», είπε.
«Μιλάμε για την ανάπτυξη των χωρών μας η οποία συμβαίνει σχεδόν παράλληλα, αντιμετωπίζοντας και το εξωτερικό μας χρέος. Οπότε κανείς πια δεν μιλά για κίνδυνο για την Ελλάδα ή για την Ισπανία», ανέφερε.
Εξήγησε πως, «είμαστε τα νότια σύνορα της Ένωσης και διαθέτουμε έναν πλήρως λειτουργικό αμυντικό μηχανισμό, καθώς και μέτρα για την μετανάστευση, γιατί αυτή η αλληλεγγύη και η ευθύνη πρέπει να πηγαίνουν χέρι με χέρι».
Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για τις κοινωνίες της Μεσογείου είναι πολύ σημαντικές οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Η Ισπανία υποφέρει από τα αποτελέσματά της. Το προηγούμενο καλοκαίρι η Ισπανία υπέφερε από καταστροφικές πυρκαγιές και υποδεχθήκαμε τους Έλληνες πυροσβέστες, που μας βοήθησαν. Είναι εξαιρετικός ο επαγγελματισμός με τον οποίο συνεργάστηκαν με τους Ισπανούς», είπε.
«Και οι δύο χώρες, επιμένουμε πολύ στο εξής: να μιλάμε για δημοκρατία, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για τα κοινωνικά δίκτυα. Είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή ασπίδα ασφάλειας και το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κοινωνικά μέσα. Αυτό που επίσης επιζητούμε είναι να υπάρχει μια ασπίδα προστασίας για τα παιδιά και τους νέους μας σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην κοινωνική δικτύωση», προσέθεσε ο κ. Σάντσεθ.
«Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, oλόκληρη την ελληνική αντιπροσωπεία και εσένα προσωπικά Κυριάκο, που κάνατε τον κόπο να έρθετε ως εδώ», είπε κλείνοντας.
Πηγή: ertnews.gr
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης