Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2025

Κρεμλίνο: Το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ντονμπάς – «Δεν έχει επιλυθεί το θέμα», δηλώνει ο Ζελένσκι

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το τμήμα του Ντονμπάς που συνεχίζει να ελέγχει», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτινκαι τον Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Αντίθετα, μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν βρίσκεται αυτήν την στιγμή υπό συζήτησιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν χθες πριν από την συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει σήμερα υπό τον έλεγχό της το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, περιλαμβανομένης της Χερσονήσου της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, το 90% των εδαφών του Ντονμπάς, το 75% των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και μικρά τμήματα των περιφερειών Χάρκιβ, Σούμι, Μικολάιβ και Ντνιπροπετρόφσκ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ρωσικής πλευράς.

(AP Photo/Vadim Ghirda, File)

 Ζελένσκι: Ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί στο σχέδιο 20 σημείων το Ντονμπάς 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο έλεγχος επί της περιφέρειας Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία και του υπό ρωσική κατοχή πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια συνεχίζει να είναι ένα ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί στο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων μετά από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για μια ελεύθερη οικονομική ζώνη στο Ντονμπάς συνεχίζονται αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον ουκρανικό λαό και ότι το προβλεπόμενο πακέτο ευημερίας για τη μεταπολεμική Ουκρανία περιλαμβάνει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι το οποίο σχέδιο για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να υπογραφεί από το Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους.

«Εάν προχωρήσουμε, και πραγματικά ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα, για ένα σχέδιο 20 σημείων, αυτό θα πρέπει να υπογραφεί από τέσσερα μέρη: την Ουκρανία, την Ευρώπη, την Αμερική και τη Ρωσία», δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή