Τραμπ προς Νετανιάχου: Μη σκοτώνετε μαχητές της Χαμάς – Αφήστε τους να φύγουν από τις σήραγγες
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά μελών της Χαμάς.
Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, ο Τραμπ ανέφερε ότι η καταδίωξη των μαχητών από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις δυσχεραίνει τις προσπάθειες για την επόμενη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Τραμπ φέρεται να ρώτησε τον Νετανιάχου: «Γιατί σκοτώνετε μαχητές της Χαμάς αντί να τους αφήσετε να φύγουν από τις σήραγγες στη Ράφα για να διευκολύνετε τη δεύτερη φάση της επιχείρησης;».
Παράλληλα, το ισραηλινό Channel 14, που επικαλείται πηγές ασφαλείας από το Ισραήλ, αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν την πλήρη εξάλειψη όλων των μαχητών στις σήραγγες της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να συνεχίσει την παρουσία και τον έλεγχό του στη λεγόμενη «κίτρινη ζώνη» στη Γάζα.
Η επικύρωση των πληροφοριών αυτών έρχεται από την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού την Κυριακή, ο οποίος δήλωσε ότι κατάφερε να εξουδετερώσει 40 Παλαιστίνιους μαχητές αντίστασης στις σήραγγες της Ράφα τις τελευταίες ημέρες. Η Χαμάς, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνομιλίες και οι επαφές με τους μεσολαβητές και την αμερικανική πλευρά συνεχίζονται, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση που αφορά τους μαχητές των Ταξιαρχιών Κασάμ, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στις σήραγγες της Ράφα.
Ο αριθμός των μαχητών εκτιμάται μεταξύ 60 και 80, και βρίσκονται, όπως αναφέρεται, υπό πολιορκία.
Σχετικά Άρθρα
03/12/2025 - 16:20
Δείτε επίσης