Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2025

Βουλγαρία: Χιλιάδες σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια και τις μεγάλες πόλεις της χώρας

Δεκάδες χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους της Βουλγαρίας τη Δευτέρα (1/12), εκφράζοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια ενάντια στην κυβέρνηση, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την υιοθέτηση του ευρώ.

Οι διαδηλώσεις, που αποτέλεσαν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος κατά της διαφθοράς, είχαν ως κύριο σύνθημα «Κλέφτες», «Μαφία», «Παραιτηθείτε», και στράφηκαν κατά πολιτικών όπως ο Ντέλιαν Πέεφσκι και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Οι φοιτητές στη Σόφια και σε 13 άλλες πόλεις πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, απαιτώντας τη δίκη του πολιτικού ολιγάρχη και την άμεση παραίτηση των κυβερνώντων. Η δυσαρέσκεια κορυφώθηκε με αφορμή τον Προϋπολογισμό 2026, που προκάλεσε αντιδράσεις και επέφερε ποικίλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, αναφέρθηκε ότι οι πιο βίαιοι διαδηλωτές δέχθηκαν επιθέσεις από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα, οδηγώντας σε συγκρούσεις και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Σύμφωνα με αναφορές των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης, υπήρξαν εντάσεις και μεταξύ των διαδηλωτών, που διαχωρίστηκαν σε ειρηνικούς πολίτες και πιο βίαια στοιχεία. Οι τελευταίοι έβαλαν φωτιές και χρησιμοποίησαν βόμβες μολότοφ, αλλά οι αρχές κατάφεραν να επαναφέρουν την τάξη με τη συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων, συνελήφθησαν 10 διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας, όπως η Φιλιππούπολη, το Μπλαγκόεβγκραντ, η Στάρα Ζάγκρα και η Βάρνα.

Η ένταση αυξάνει την πίεση στον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε σύγκρουση με το Κοινοβούλιο και τώρα αντιμετωπίζει αιτήματα για πρόωρες εκλογές. Πριν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης “Συνεχής Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία” εξέφρασε την αντίθεσή του στον προϋπολογισμό του 2026, εντείνοντας έτσι την πολιτική κρίση. Οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Σόφια, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συγκρούσεις. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, απάντησε στις κινητοποιήσεις ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών. Σε ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτήρισε τις συγκρούσεις ως αποτέλεσμα «μιας πρόκλησης της μαφίας» και κάλεσε για τον τερματισμό της βίας και τον σεβασμό της νομιμότητας.

Η Βουλγαρία βρίσκεται σε μεταβατική φάση καθώς προετοιμάζεται να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2026, μια προοπτική που έχει προκαλέσει διχασμό στους πολίτες, με περίπου τους μισούς να αντιτίθενται στη μετάβαση στο ευρώ λόγω των αναμενόμενων αυξήσεων στις τιμές.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή