Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2025

Πόσο καλές για την υγεία μας είναι οι πατάτες; – Τι λένε οι ειδικοί

Παρότι οι γλυκοπατάτες συχνά θεωρούνται πιο «υγιεινή» επιλογή, οι παραδοσιακές πατάτες διαθέτουν σημαντικά θρεπτικά οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στους New York Times. Όπως εξηγούν, οι πατάτες έχουν αποκτήσει κακή φήμη επειδή καταναλώνονται κυρίως τηγανητές ή σε μορφή πατατακίων. Ωστόσο, όταν μαγειρεύονται με υγιεινό τρόπο, αποτελούν τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Οι πατάτες είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων, παρέχοντας σταθερή ενέργεια, αν και ορισμένες ποικιλίες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι ειδικοί προτείνουν να συνδυάζονται με πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και λαχανικά ώστε να αποφεύγονται απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο.

Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φαινολικών οξέων και βιταμίνης Β6, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, μια μεσαίου μεγέθους πατάτα περιέχει περίπου 900 mg καλίου — περισσότερο από μια μπανάνα.

Η φλούδα αποτελεί πολύτιμο μέρος του λαχανικού, καθώς περιέχει μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Οι ποικιλίες με σκούρο χρώμα, όπως οι μοβ και κόκκινες πατάτες, είναι ακόμη πιο θρεπτικές λόγω των ανθοκυανινών.

*Με πληροφορίες από New York Times

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή