Αντόνιο Κόστα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «νέα δυναμική» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει στον Πρόεδρο Ζελένσκι κάθε υποστήριξη που χρειάζεται – διπλωματική, στρατιωτική, οικονομική», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα, μετά τη διεύθυνση συνάντησης ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία στο περιθώριο μιας συνόδου με την Αφρικανική Ένωση.
«Αυτό αφορά ιδιαίτερα την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Κόστα, υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Δεσμευτήκαμε να παρέχουμε… και θα το πράξουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση ενός «δανείου αποζημίωσης» για την Ουκρανία, αλλά οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει να ακολουθήσουν αυτή την πορεία. Το Βέλγιο, που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων στο Euroclear, έχει υπογραμμίσει ότι οποιοδήποτε τέτοιο βήμα πρέπει να είναι νομικά έγκυρο και οι κίνδυνοι να μοιράζονται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
«Υπάρχει νέα δυναμική στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η χθεσινή συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ ΗΠΑ, Ουκρανίας, θεσμών της ΕΕ και ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών σηματοδότησε σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Κόστα.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», αλλά «η κατεύθυνση είναι θετική».
πηγή: reuters
Σχετικά Άρθρα
25/11/2025 - 21:22
25/11/2025 - 20:40
Δείτε επίσης