Βιβλίο Αλέξη Τσίπρα: Πώς ο Θεοδωράκης έμαθε για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως ήθελε και τη συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη στο κυβερνητικό σχήμα αν και όπως παραδέχεται κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο λόγω των ιδεολογικών διαφορών που είχε ο άλλοτε επικεφαλής του Ποταμιού με τον Πάνο Καμμένο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο βιβλίο του «Ιθάκη» όσον αφορά το τι έγινε την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Οπως είναι γνωστό τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την απαιτούμενη αυτοδυναμία για να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι βρισκόταν σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. Αν και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ φαίνεται ότι προαποφασισμένη πριν τις εκλογές, ο μετέπειτα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόταν προαποφασισμένη, φαίνεται πως ήθελε στο κυβερνητικό σχήμα και τη συμμετοχή του Ποταμιού, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο, λαμβάνοντας ως δεδομένο τις ιδεολογικές διαφορές που είχαν Καμμένος και Θεοδωράκης.
Στις σελίδες της «Ιθάκης» ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις ώρες που ακολούθησαν μετά την εκλογική του νίκη. «Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ανεβαίνοντας με τα πόδια της σκάλες της Κουμουνδούρου, κάποια στιγμή ο Θεοδωράκης φτάνει στον όροφο που ήταν το γραφείο του Λαφαζάνη. Τον συναντάει στον διάδρομο και ο Λαφαζάνης του απευθύνεται: “Τι θες εσύ εδώ; Μην κάνεις τον κόπο, πρόλαβε ο άλλος”. Με τον Θεοδωράκη να απαντά: “Τι εννοείς;” Και τον Λαφαζάνη να του λέει: “Ήταν πάνω με τον Καμμένο. Τελείωσε τα βρήκαμε”.
Και έτσι ο Θεοδωράκης δεν έκανε τον κόπο.
Ανέβηκε μεν για λόγους ευγενείας μέχρι τον έβδομο, αλλά η συνάντηση τελείωσε πριν καν αρχίσει.
Ανταλλάξαμε δυο κουβέντες σχεδόν στο πόδι, κι έφυγε.
Δεν μου δόθηκε καν η ευκαιρία να συζητήσω ουσιαστικά μαζί του το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην Κυβέρνηση.
Ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο σε κάθε περίπτωση. Με δεδομένη τη συμμετοχή Καμμένου, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τον πείσω να συμμετάσχει και αυτός. Έχει όμως την ιστορική του αξία το γεγονός ότι η απόφασή του να μην πάρει τον ανελκυστήρα και να ανέβει από τις σκάλες στέρησε τη δυνατότητα έστω να κουβεντιάσουμε πριν διαφωνήσουμε».
Πηγη parapolitika
Σχετικά Άρθρα
24/11/2025 - 15:04
24/11/2025 - 14:49
Δείτε επίσης