ΟΠΕΚΕΠΕ: Χαμός με την…επιλεκτική μνήμη του μάρτυρα Τζαβέλλα στην εξεταστική – Η Νέα Αριστερά ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Βάρρα – Βορίδη

Αποφεύγοντας πολλές ερωτήσεις της εξεταστικής επιτροπής ο Πέτρος Τζαβέλλας έσπευσε να δηλώσει πως «ουδέποτε υπήρξε πίεση ή παρέμβαση από υπουργό για δεσμευμένα ΑΦΜ». Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2019 έως το 2022. Μάλιστα, καθώς πρόκειται για τον μακροβιότερο αντιπρόεδρο, δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για αυτό με τον ανεξάρτητο βουλευτή, κ. Αυλωνίτη να ρωτάει αν αυτό οφείλεται στην «υποχωρητικότητα του σε πολιτικές αιτήσεις».
Πάντως, ερωτηθείς ο μάρτυρας από τον εισηγητή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη, αν αισθάνθηκε κάποια «πίεση» από τους υπουργούς Βορίδη, Λίβανο και Γεωργαντά για να πρασινίσουν τα “κόκκινα” ΑΦΜ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Πέτρος Τζαβέλλας (2019 – 2022) ήταν κατηγορηματικός υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία τέτοια πίεση».
«Δεν είχε υποπέσει κάτι συγκεκριμένο στην αντίληψη μου»
Το πρώην στέλεχος του Οργανισμού όταν ρωτήθηκε από τα μέλη της εξεταστικής, αν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψη του η ύπαρξη κυκλωμάτων παράνομων επιδοτήσεων, όπως αυτές περιγράφονται στη δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέως, απάντησε ότι «δεν είχε υποπέσει κάτι συγκεκριμένο στην αντίληψη μου».
H θέση του ΠΑΣΟΚ
«Στη σημερινή εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο κ. Τζαβέλλας, πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, απέδειξε ότι η σιωπή είναι η τελευταία γραμμή άμυνας όσων εμπλέκονται -έμμεσα ή άμεσα- στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αλλεπάλληλες παρατυπίες στις πληρωμές και την αλλοίωση των ελέγχων δεν απάντησε σε τίποτα» αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Ο κ. Τζαβέλας αφού παραδέχτηκε ότι ήταν προβληματική και άστοχη για τα συμφέροντα του ΟΠΕΚΕΠΕ η συνεχής αλλαγή Προέδρων του Οργανισμού και Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισε να «ξεχνάει». Ο κ. Τζαβέλλας δεν θυμόταν τη συμμετοχή του στις πληρωμές του Δεκεμβρίου 2020, όπου ο ίδιος και η τότε διοίκηση προχώρησαν, παρά τις προειδοποιήσεις, σε εκταμιεύσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ για ΑΦΜ που είχαν χαρακτηριστεί «δεσμευμένα». Δεν θυμόταν τις καθυστερήσεις και τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στον διαγωνισμό των πληροφοριακών συστημάτων, που κατέληξαν να εξυπηρετούν παρατάσεις συμβάσεων συγκεκριμένων εταιρειών, προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο. Δεν θυμόταν την παραίτηση της Διευθύντριας Τεχνικών Ελέγχων, κας Ρέππα, σε μια περίοδο που η υπηρεσία έδινε μάχη για τη διαφάνεια στους ελέγχους».
H θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Π. Τζαβέλλας (επιλογή του Μ. Βορίδη), σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες του πρώην Προέδρου του Οργανισμού, κ. Βάρρα, για την «παντοδυναμία» του Τεχνικού Συμβούλου, από την «επιλογή» των Διοικήσεων μέχρι τις «διαγωνιστικές διαδικασίες», δήλωσε άγνοια (!). Επίσης, παριστάνει πως έχει ξεχάσει ότι τον Ιούλιο του 2020 συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα την παραπομπή του υπαλλήλου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης, κ. Καλλιούρη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για email που απέστειλε σε άλλους εργαζομένους του Οργανισμού, με αφορμή παράνομες πρακτικές στην Κρήτη».
Μετά τη χθεσινή κατάθεση-κατηγορητήριο του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και εν ενεργεία συμβούλου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Βάρρα, ο οποίος μίλησε για ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες του κ. Βορίδη, η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Βορίδη και Βάρρα είναι πλέον μονόδρομος», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά και προσθέτει: «Πολύ περισσότερο μετά και τη μεθόδευση Μαξίμου μέσω του “χαμένου” υπομνήματος του κ. Μυλωνάκη προχθές».
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, «αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν μία μέρα μετά την παραγραφή για τον κ. Βορίδη, την οποία η κυβέρνηση μεθόδευσε με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα των επιστολικών ψήφων τον περασμένο Ιούλιο».
«Αν η κυβέρνηση αισθάνεται άνετα που απαλλάσσει τα στελέχη της από τις βαρύτατες ευθύνες τους, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αγρότες που δεν θα εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους δεν αισθάνονται καθόλου το ίδιο», καταλήγει η Νέα Αριστερά.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης