Ρωσία: Μαζική επίθεση με 251 drones από την Ουκρανία

Η Ουκρανία φέρεται να εξαπέλυσε μαζική νυχτερινή επίθεση με drones και πυραύλους, στοχεύοντας την υπό ρωσική κατοχή Κριμαία και διάφορες περιοχές της Ρωσίας, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με τοπικές αναφορές και αξιωματούχους.
Το φιλοουκρανικό κανάλι στο Telegram «Crimean Wind» ανέφερε ότι οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Σάκι, στη Νοβοφεντορίβκα, περίπου στις 00:23 π.μ., ακολουθούμενες από δραστηριότητα της αντιαεροπορικής άμυνας.
Μέσα σε μία ώρα, καταγράφηκαν επιπλέον εκρήξεις στη Φεοντοσίγια, την Γεβπατορίγια και την περιφέρεια της Συμφερόπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κοντά στο χωριό Αβντιίβκα, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Κάτσα.
Αργότερα, το Crimean Wind ανέφερε ότι επλήγη μια δεξαμενή πετρελαίου στη Φεοντοσίγια, με βίντεο από το πλήγμα να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Ukrainian forces just successfully hit a second Russian power plant tonight.
Seen here, the Russian Klintsy TPP in Belgorod Oblast burns after a Ukrainian rocket attack. pic.twitter.com/F1eJsYk42d
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) October 5, 2025
Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης κοντά σε στρατιωτική μονάδα μεταξύ της Γεβπατορίγια και του Ζατίσνε. Δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες δηλώσεις σχετικά με την έκταση των ζημιών ή τυχόν απώλειες.
Την ίδια ώρα, στη ρωσική περιφέρεια του Μπιέλγκοροντ, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 40.000 άτομα σε επτά δήμους έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση έπειτα από νυχτερινό βομβαρδισμό. Συνεργεία εκτάκτου ανάγκης εργάζονται για την αποκατάσταση της παροχής.
Ρωσικά κανάλια στο Telegram ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής, 5 Οκτωβρίου, ότι «πυραυλικό πλήγμα» έπληξε τον υποσταθμό Luch στο Μπιέλγκοροντ, προκαλώντας πυρκαγιά και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη την πόλη.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η έκρηξη προκάλεσε επίσης διακοπές στην υδροδότηση και στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές.
Η Μπιέλγκοροντ και τμήματα της ευρύτερης περιοχής είχαν ήδη βιώσει πλήρες μπλακ άουτ στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν τόσο ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της πόλης όσο και ο ίδιος υποσταθμός είχαν δεχθεί επίθεση. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στην πόλη μόνο στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στην πόλη Κλιντσί, στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Ρωσίας, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε τοπικό θερμοηλεκτρικό σταθμό, ο οποίος, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πιθανότατα επλήγη από πυραυλική επίθεση.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη κοντά στην εγκατάσταση πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, ενώ κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι τμήματα της πόλης έμειναν χωρίς ρεύμα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 251 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων:
- 40 πάνω από την κατεχόμενη Κριμαία,
- 34 πάνω από την περιφέρεια Κουρσκ,
- 30 πάνω από την περιφέρεια Μπιέλγκοροντ,
- 20 πάνω από την περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ,
- 17 πάνω από την περιφέρεια Βορόνεζ,
- 11 πάνω από το Κρασνοντάρ,
Επιπλέον, οκτώ UAV φέρεται να καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες Μπριάνσκ και Τούλα, ενώ άλλα δύο αναχαιτίστηκαν πάνω από τις περιφέρειες Βλαντίμιρ, Ιβάνοβο, Καλούγκα, Ταμπόφ και Οριόλ.
Ένα drone καταρρίφθηκε πάνω από καθεμία από τις περιφέρειες Λιπέτσκ και Μόσχας.
Το υπουργείο ισχυρίστηκε επίσης ότι 62 drones καταρρίφθηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και άλλα πέντε πάνω από τη Θάλασσα του Αζόφ.
Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη δήλωση.
Η Μόσχα έχει εντείνει πρόσφατα τις πυραυλικές και μη επανδρωμένες επιθέσεις της στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δεσμευτεί για «αντίποινα» στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης