Γάζα ώρα μηδέν: Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση για την κατάληψή της

Το Ισραήλ πραγματοποίησε την άνευ προηγουμένου απόφαση να ξεκινήσει τη Δευτέρα μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας, σύμφωνα με πηγές από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και το Reuters. Η επιχείρηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης, με στόχο την πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς.
Η απόφαση για χερσαία εισβολή ακολούθησε τη διαταγή εκκένωσης της πόλης, που καλούσε τους κατοίκους να μεταβούν στη νότια ζώνη της Αλ-Μαουάσι. Οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις αεροπορικών επιδρομών και πυρών πυροβολικού που προηγήθηκαν, προκάλεσαν σημαντική καταστροφή υποδομών και πυροδότησαν κύματα εκτοπισμένων.
Israel launches offensive to occupy Gaza City https://t.co/qT5bTOcSQr
— Axios (@axios) September 15, 2025
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δευτέρας καθοδηγούνται από τη στρατηγική της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η οποία υποστηρίζει ότι η εξάλειψη της Χαμάς είναι αναπόφευκτη για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Η ξαφνική κλιμάκωση της έντασης φέρνει μαζί της σημαντικές ανθρωπιστικές ανησυχίες. Καθώς οι εκτοπισμένοι πολίτες κατευθύνονται προς πιο ασφαλείς περιοχές, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
«Η Γάζα καίγεται» λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς τόνισε σήμερα την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τους σφοδρούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς του στρατού της χώρας του στην πόλη της Γάζας και περίχωρά της.
«Η Γάζα καίγεται. Ο στρατός πλήττει με ατσάλινη γροθιά τις τρομοκρατικές υποδομές και οι στρατιώτες μας μάχονται γενναία για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για την απελευθέρωση των ομήρων και την ήττα της Χαμάς», ανέφερε ο υπουργός μέσω X.
«Δεν θα υποχωρήσουμε παρά μόνο αφού ολοκληρωθεί η αποστολή», πρόσθεσε ο κ. Κατς.
Βομβαρδισμοί μετά την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ιερουσαλήμ
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για να εκφράσει την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
«Γίνονται μαζικοί κι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας κι ο κίνδυνος δεν σταματά να αυξάνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμεντ Γαζάλ, κάτοικος της μεγαλύτερης πόλης του θυλάκου.
Ο 25χρονος μίλησε για «έκρηξη που έσεισε τη γη στη συνοικία» όπου ζει λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Έτρεξα στον δρόμο, στο σημείο που βομβαρδίστηκε», όπου «τρία διαμερίσματα» πολυκατοικίας «ισοπεδώθηκαν εντελώς» και «υπήρχαν παγιδευμένοι στα συντρίμμια, ακούγονταν οι κραυγές τους», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ τόνισε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται εντατικά σε όλη την πόλη» της Γάζας και «οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών αυξάνονται».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρούμπιο αναμένεται σήμερα στη Ντόχα, αφού υποσχέθηκε χθες στο Ισραήλ «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ στις επιχειρήσεις του για να εξαλείψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες. Συγκεκριμένα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατήγγειλε ότι στόχος των ισραηλινών επιθέσεων είναι να καταστεί η Γάζα «μη βιώσιμη».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης