Παπασταύρου: Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν και ενισχύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Την Παρασκευή το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Σταύρος Παπασταύρου, σχολίασε την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ, καθώς και τη σημασία της επένδυσης της Chevron.
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «έρχονται οι Αμερικανοί, αναγνωρίζουν και ενισχύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον ΣΚΑΪ, ο υπουργός χαρακτήρισε την αναγνώριση από έναν «αμερικανικό κολοσσό» ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα ενάντια σε «οποιοιδήποτε είχαν ιδέες για ανύποστατα μνημόνια», υπονοώντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο κ. Παπασταύρου τόνισε πως ο κ. Μπέργκαμ, όντας ισχυρό πρόσωπο στις ΗΠΑ, επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα την Ευρώπη και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εξήγησε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αξιόπιστο σύμμαχο στη μεταφορά του αμερικανικού LNG.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ανάποδης ροής φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η ένταξη του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη προσφέρει γεωπολιτική ισχύ στην Ελλάδα, καθώς «η ενέργεια δεν είναι μόνο συναλλακτικό προϊόν αλλά έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια». Ειδικά για τη Chevron, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι η επένδυση αποτελεί «μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας», εξηγώντας ότι η εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα. «Οι σεισμικές μελέτες θέλουν 2-3 χρόνια» και παρότρυνε υπομονή, λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Νορβηγίας που «χρειάστηκε 17 προσπάθειες για να γίνει πάμπλουτη από τα κοιτάσματα». Συμπερασματικά, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα αλλάξει κατηγορία, προσδοκώντας την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και το επερχόμενο διατλαντικό συνέδριο στην Αθήνα με συμμετοχή 400 επιχειρηματιών και 20 στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης