Πλήθη στο Βατικανό για την αγιοποίηση του Κάρλο Ακούτις – Ποιος ήταν ο «influencer του Θεού»

Γιγαντοοθοόνες και μέτρα ασφαλείας κυριαρχούν στο Βατικανό καθώς αναμένεονται πλήθη στην τελετή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, προς τιμή του Κάρλο Ακούτις, που έφυγε από τη ζωή το 2006 και την Κυριακή θα ανακηρυχθεί ο πρώτος άγιος της γενιάς του. Η σύνδεση θα είναι ζωνταή με την Ασίζη όπου αναπαύεται ο Κάρλο, με τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια, σε γυάλινο φέρετρο, σε έναν χώρο που έχει μετατραπεί σε σημείο προσκυνήματος για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Carlo Acutis, a teen who coded a website of miracles before his death at 15, is poised to become the Catholic Church’s first millennial saint. He is remembered both for his love of technology and his devotion to faith, becoming known as “God’s influencer.” pic.twitter.com/zFLriIjM7s
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) September 5, 2025
Ο Ιταλός που γεννήθηκε στο Λονδίνο και σε ηλικία 15 ετών έχασε τη ζωή του από λευχαιμία θα γίνει ο πρώτος άγιος της χιλιετίας της Καθολικής εκκλησίας, αλλά ήδη πέρασε στην ιστορία με το παρατσούκλι «influencer τoυ Θεού».
Τα δύο «θαύματα»
Το Βατικανό ενέκρινε δύο θαύματα που αποδίδονται στον Κάρλο μετά τον θάνατό του, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την αγιοποίησή του. Το πρώτο αφορά την ανεξήγητη ίαση ενός παιδιού στη Βραζιλία με σπάνια δυσπλασία στο πάγκρεας και το δεύτερο σχετίζεται με την ανάρρωση ενός φοιτητή στην Κόστα Ρίκα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οικογένειες προσευχήθηκαν στον νεαρό Κάρλο για βοήθεια.
Τα θαύματα συνδέθηκαν με την κηδεία του, το 2006 και πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε τα θαύματα, ενώ είχε ανακηρύξει τον Κάρλο «ευλογημένο» από το 2020.
Λάτρης του Διαδικτύου και επιδέξιος προγραμματιστής
Η μητέρα του, Αντόνια Σαλζάνο, ανέφερε πως ο γιος της είχε το χάρισμα «να βλέπει τον κάθε άνθρωπο ως μοναδικό και ανεπανάληπτο».
«Ενα παιδί που δεν μπορούσε να είναι αδιάφορο στη θλίψη». Μέναμε στο κέντρο του Μιλάνου σε ένα κτίριο περιτριγυρισμένοι από ζητιάνους. Ήθελε να τους βοηθήσει, να τους μιλήσει, να τους φέρει φαγητό και κουβέρτες», είπε η μητέρα.
Πρόσθεσε ότι ο Κάρλο ήταν κατά τα άλλα ένα συνηθισμένο παιδί, που έκανε παρέα με φίλους ή συμμετείχε σε αθλήματα.
Ως επιδέξιος προγραμματιστής, δημιούργησε ιστοσελίδες για καθολικές οργανώσεις. Απολάμβανε επίσης να παίζει στο PlayStation του, αν και περιόριζε τη χρήση του σε μία ώρα την εβδομάδα.
«Ο Κάρλο ήταν λάτρης του διαδικτύου, αλλά είχε την ψυχραιμία να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για καλό σκοπό και δεν τον εκμεταλλευόταν», τόνισε η μητέρα του.
Το «κίνημα» που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον Acutis ήταν εμφανές από την ημέρα που πέθανε, καθώς σοβαρά άρρωστοι άρχισαν να προσεύχονται σε αυτόν για θεραπεία. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος ανθρώπων που είχε βοηθήσει, ανάμεσά τους μετανάστες και παιδιά που είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού.
«“Όλοι γεννιούνται ως πρωτότυπα, αλλά πολλοί πεθαίνουν ως φωτοτυπίες», ήταν η φράση – κληροδότημα του Κάρλο.
Ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος είχε τονίσει ότι ο Κάρλο Ακούτις «γνώριζε πολύ καλά ότι οι μηχανισμοί της επικοινωνίας και των κοινωνικών δικτύων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μας κάνουν νυσταγμένα υποκείμενα, εθισμένους στην κατανάλωση, κλεισμένους στην αρνητικότητα. Ήξερε όμως πώς να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνικές επικοινωνίας για να μεταδώσει το Ευαγγέλιο, να επικοινωνήσει αξίες και ομορφιά».
Σχετικά Άρθρα
06/09/2025 - 15:55
06/09/2025 - 15:42
06/09/2025 - 14:20
Δείτε επίσης