Σαρδέλα και γάμπαρη: Από τα νερά του Αμβρακικού στο τραπέζι της Ε.Ε. για αναγνώριση ΠΟΠ

Η Σαρδέλα και η Γαρίδα του Αμβρακικού κάνουν αποφασιστικά βήματα προς την επίσημη αναγνώριση ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εθνικό στάδιο αξιολόγησης και πλέον τα δύο εμβληματικά προϊόντα κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική κατοχύρωση. Σε δήλωση που παραχώρησε, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας εξήρε τη σημασία αυτής της εξέλιξης, αναφέροντας ότι είναι ένα «αποφασιστικό βήμα για την κατοχύρωση της ταυτότητας δύο εμβληματικών προϊόντων του τόπου – δηλαδή της σαρδέλας και της γάμπαρης του Αμβρακικού».

Η αναγνώριση αυτών των προϊόντων ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης δεν αφορά απλώς την αλιεία, αλλά αναδεικνύει την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Όπως επισήμανε ο κ. Ιωάννου, πρόκειται για «στρατηγική πρωτοβουλία καθώς δεν πρόκειται για απλά αλιεύματα αλλά αποτελούν κομμάτι της ιστορίας, του μόχθου και της ταυτότητάς μας».

Η διαδικασία ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να είναι καθοριστική για την προστασία και την προώθηση αυτών των προϊόντων, προσφέροντας περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης και αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή