Ανεργία 25% – «παγωμένη» Αγορά – Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών – Επενδύσεις- Οι τέσσερεις μεγάλες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης
Με την Οικονομία στην «πρέσα», η αγορά χρειάζεται λύσεις και προοπτική. Ο κίνδυνος των πολιτικών εξελίξεων, που συνοδεύει κάθε εκλογική διαδικασία και η αβεβαιότητα που έχει περικυκλώσει το ελληνικό χρηματιστήριο και μπλοκάρει τις νέες επενδύσεις, είναι μόνο το «κερασάκι στην τούρτα» των προβλημάτων και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
Με τις νέες επενδύσεις να έχουν πρακτικά «παγώσει» και τους καταναλωτές να έχουν σε μεγάλο βαθμό «κόψει» τις αγορές, βάζοντας στο καλάθι τους μόνο τα απαραίτητα, το ελληνικό εμπόριο, μοιάζει σε αδιέξοδο. Τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των τιμών από τους εμπόρους έχουν εξαντληθεί, όχι ότι μία μείωση στις τιμές θα αύξανε την κατανάλωση, αυτό είναι μία ασφαλής παρατήρηση, δεδομένου ότι ούτε η περίοδος των μεγάλων εκπτώσεων δεν βοήθησε την κίνηση στην αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της (ΕΣΕΕ) ο τζίρος την τελευταία περίοδο των εκπτώσεων, ήταν πεσμένος μεσοσταθμικά κατά 30%. Οι επιχειρήσεις περιμένουν μία ανάσα ρευστότητας, από τις τράπεζες, αλλά και εκεί οι κρουνοί έχουν «στεγνώσει».
Τράπεζες – Δάνεια «γιοκ» περιμένοντας την ανακεφαλαιοποίηση
Οι τράπεζες μετά την περιπέτεια της τραπεζικής αργίας και τον συνεχόμενο «βραχνά» των Capital Controls, περιμένουν την «σωτηρία», μέσα από την 3η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού συστήματος. Με τα 10 δις ευρώ, που έχουν ήδη εγκριθεί με την πρώτη δόση του νέου δανείου από τους θεσμούς και τα υπόλοιπα 15 δις ευρώ που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής Οικονομίας για την κάλυψη των τραπεζικών αναγκών, η εξομάλυνση των στρεβλώσεων που βαρύνουν το σύστημα είναι θέμα που υπόκειται στην έγκριση των δανειστών και την θετική αξιολόγηση της προόδου στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αν και όλα τα βλέμματα τώρα είναι τώρα στραμμένα στα τραπεζικά τεστ αντοχής, όμως μετά από την τελευταία διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών, είναι πλέον εμφανές πως ακόμα και αυτό το ζήτημα έχει πια μία πολιτική διάσταση, δηλαδή και οι ξένοι που θέλουν οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν με καλό βαθμό τα τεστς, για να μην πέσει το σύστημα, ίσως να μην πιέσουν όσο θα μπορούσαν τις ελληνικές τράπεζες.
Η ανεργία δεν μειώνεται με επιδόματα, αλλά με νέες θέσεις εργασίας
Δηλαδή, οι 952.550 εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ (στοιχεία Αυγούστου) περιμένουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αν σε αυτούς προσθέσουμε όλους αυτούς που είναι επί της ουσίας άνεργοι και δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή κάνουν μόνο ένα ή δύο μεροκάματα τον μήνα ή την εβδομάδα και με τα βίας επιβιώνουν, τότε ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ το 1,2 εκατ. άτομα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που οι ζωές τους βρίσκονται στον «πάγο», καθώς χωρίς λεφτά και προοπτική, δεν σχεδιάζεις, δεν παντρεύεσαι, δεν κάνεις οικογένεια, δεν έχεις μέλλον, περιμένουν από την κεντρική εξουσία, να διαχειριστεί μία πραγματικά δύσκολη κατάσταση και να φέρει ένα καλύτερο αύριο. Να διαμορφώσει τις συνθήκες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα.
Ανάπτυξη και νέο μνημόνιο, η μεγάλη πρόκληση του 2016
Αυτό προϋποθέτει επενδύσεις, αύξηση ρευστότητας και τραπεζική στήριξη. Η τραπεζική στήριξη και η σταθερότητα που απαιτείται για την προσέλκυση επενδύσεων, έρχεται μέσα από την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων και των νέων εφαρμοστικών νόμων, είναι θέμα της επόμενης βουλής, που θα βγει μέσα από το «καμίνι» της εκλογικής διαδικασίας.
Παρά τις πρωτοφανείς καταστάσεις που έχει περάσει η οικονομία μας το τελευταίο διάστημα, όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης ανάγνωσης περίεργο, αυτή την στιγμή, είναι σε καλύτερη θέση από ότι αναμενόταν πριν από μερικούς μήνες. Αυτή η ευχάριστη και απρόσμενη εξέλιξη οφείλεται στην ψύχραιμη αντίδραση των Ελλήνων πολιτών, την ανάκαμψη του τουρισμού κόντρα στις αρνητικές προβλέψεις, την προετοιμασία των μεγάλων ελληνικών εταιριών για το ενδεχόμενο Capital Control και περισσότερο από όλα, τη νέα συμφωνία που δίνει προοπτική για απομείωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Φθινόπωρο. Αυτό δίνει ελπίδες ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, πως η χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα βρεθεί με ένα διαχειρίσιμο χρέος, που με λογικούς όρους θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στην επόμενη τριετία.
Ο δρόμος της ανάκαμψης είναι μακρύς και γεμάτος στροφές.
Ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω στους στόχους του και η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πρόκληση, να βρει τα 4 δις που λείπουν από τα δημόσια έσοδα, χωρίς να τα πάρει από την φορολογική βάση. Οι έλληνες φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα. Με 12,7 δις ευρώ να αναμένεται να εισπραχθούν από το Δημόσιο, μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, αναρωτιέται κανείς από πού θα μαζευτούν τέτοια ποσά; Ποιος έχει να πληρώσει αυτούς τους νέους και παλιούς φόρους και παράλληλα να μπορεί να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του;