Το “παρών” στις εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης για τη συμπλήρωση 563 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, έδωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Εν συνεχεία, εγκαινίασε το κτίριο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Μυστρά. Στις δηλώσεις του υποστήριξε πως «το τρίπτυχο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, των θεσμών και της έννομης τάξης της αρχαίας Ρώμης και της χριστιανικής διδασκαλίας, είναι οι κίονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται και σήμερα το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε πως «οι ρίζες του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού φυτρώνουν πάντα στο απαράμιλλο, από πλευράς έμπνευσης και δημιουργίας, έδαφος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού». Αναφορικά με το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, υπογράμμισε πως πρόκειται για «εμβληματικό ερευνητικό εργαστήρι» που σύμφωνα με την αποστολή του, δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο τόπο φιλοξενίας του από τον Μυστρά.

Τόνισε τέλος, πως «το Ινστιτούτο στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει ήδη αναδειχθεί, αντάξιο της υψηλής ερευνητικής του αποστολής και στο νέο κτίριο είπε, οι ερευνητές του θα συνεχίσουν την ερευνητική τους πορεία, ως την τελική αποκατάσταση του βυζαντινού πολιτισμού στις αληθινές του βάσεις και διαστάσεις, ιδίως αναφορικά με την καθοριστική συνεισφορά του στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού».


