Γάζα: Μέσα στο νοσοκομείο όπου παιδιά πεθαίνουν από την πείνα: Η συγκλονιστική ιστορία του Γιαζάν

Ο μικρός Γιαζάν, μόλις δύο ετών, δεν έχει τη δύναμη να κλάψει. Στον καταυλισμό Σάτι της βόρειας Γάζας, η οικογένειά του προσπαθεί να ξεγελάσει την πείνα βράζοντας μελιτζάνες.

Στο Νοσοκομείο Φίλων του Ασθενούς, τα κρεβάτια είναι γεμάτα σκελετωμένα παιδιά, πολλά από τα οποία φτάνουν τόσο εξαντλημένα που αδυνατούν να κινηθούν. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, πέντε από αυτά εξέπνευσαν, με τους θανάτους αυτούς να είναι οι πρώτοι χωρίς προϋπάρχουσες ασθένειες. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μαζικής λιμοκτονίας. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η πείνα επεκτείνεται γοργά, ξεπερνώντας τη βοήθεια που παρέχεται.

Η επείγουσα κατάσταση στη Γάζα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας περνάει μέρες χωρίς φαγητό. «Ο υποσιτισμός αυξάνεται δραματικά, με περίπου 90.000 γυναίκες και παιδιά να χρειάζονται άμεση θεραπεία», αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). Οι προειδοποιήσεις για λιμοκτονία έχουν ενταθεί αυτή την εβδομάδα και το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι υπέκυψαν σε υποσιτισμό την Παρασκευή, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από την αρχή του πολέμου στους 122.

Η ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει την είσοδο όλων των προμηθειών στη Γάζα, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια και κατηγορεί τη Χαμάς για την επιδείνωση της κατάστασης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την αεροπορική ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετά από αίτημα περισσότερων από το ένα τρίτο των βουλευτών του να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος. Παρά τη δέσμευση αυτή, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν την παραπάνω μέθοδο αναποτελεσματική για τη μαζική διανομή εφοδίων.

Η διεθνής κοινότητα αντιδρά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν το Ισραήλ να άρει αμέσως τους περιορισμούς στη ροή της βοήθειας. Στην κοινή τους ανακοίνωση, τόνισαν την ανάγκη άμεσου τερματισμού της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα και κάλεσαν για σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την αδυναμία του να κατανοήσει την αδιαφορία που επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα προς την ανθρωπιστική κρίση.

Καταγγελίες κατά της βίας κατά των αμάχων

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική με τις καταγγελίες για επιθέσεις σε άμαχους κατά τη διάρκεια της διανομής τροφίμων. Ένας Αμερικανός εργολάβος που δούλεψε με το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας Γάζας (GHF) αποκάλυψε ότι ήταν μάρτυρας εγκλημάτων πολέμου, με την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά και όπλα κατά των αμάχων.

Το GHF αντέτεινε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και προέρχονται από έναν δυσαρεστημένο πρώην εργολάβο. Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες για νέα συμφωνία κατάπαυσης πυρός παραμένουν αβέβαιες, καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν αποσύρει τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.

Η ανάγκη για δράση

Ο αντίκτυπος της πείνας στη Γάζα αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για άμεσες ανθρωπιστικές δράσεις. Η ζωή των παιδιών, όπως του Γιαζάν, εξαρτάται από την κατανόηση και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η παροχή βοήθειας δεν μπορεί να καθυστερήσει, καθώς κάθε μέρα που περνά, αθώες ζωές χάνονται λόγω αυτής της κρίσιμης ανθρωπιστικής καταστροφής. Η πίεση για τερματισμό του πολέμου και τη στήριξη του λαού της Γάζας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή