Σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου – Νέα αποκαλυπτική έκθεση για τις επιθέσεις της Χαμάς

Η Χαμάς χρησιμοποίησε την σεξουαλική βία ως «μέρος μιας εσκεμμένης γενοκτονικής στρατηγικής» κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σύμφωνα με νέα έκθεση από την οργάνωση The Dinah Project, μια ομάδα Ισραηλινών νομικών και ειδικών σε θέματα φύλου. 

Η έκθεση βασίζεται σε εξέταση αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι η μαρτυρία μιας επιζήσασας από απόπειρα βιασμού, καθώς και 15 πρώην ομήρων που κρατήθηκαν στη Γάζα και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων σε περιστατικά σεξουαλικής βίας. 

Η Χαμάς αρνείται ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν σεξουαλική βία ή κακομεταχειρίστηκαν γυναίκες ομήρους. 

Ωστόσο, αποστολή του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2024 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «εύλογες ενδείξεις» πως συνέβη σεξουαλική βία σχετιζόμενη με τη σύγκρουση κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε πολλαπλές τοποθεσίες, περιλαμβανομένων βιασμών και ομαδικών βιασμών, καθώς και «πειστικές πληροφορίες» ότι όμηροι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση. 

Πριν δολοφονηθούν από το Ισραήλ, τρεις ανώτατοι ηγέτες της Χαμάς κατηγορήθηκαν επίσης από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως βιασμοί, σεξουαλική βία, δολοφονίες, εξόντωση και βασανιστήρια. 

Στις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες μέλη της Χαμάς και συμμαχικών ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 251 ομήρους. 

Το Ισραήλ απάντησε με στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 57.500 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. 

Τα στοιχεία της έκθεσης 

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων, πρώην ομήρων και διασωστών, και καταγράφει πολυάριθμα περιστατικά βιασμών, σεξουαλικών επιθέσεων, εξευτελισμού και βασανιστηρίων, με θύματα τόσο γυναίκες όσο και άνδρες. 

Περιγράφονται τέσσερις περιπτώσεις ομαδικών βιασμών, οκτώ περιστατικά βιασμού ή σοβαρής σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και τρεις ακρωτηριασμοί. 

Τα εγκλήματα φέρονται να διαπράχθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως το φεστιβάλ μουσικής Nova, στρατιωτικές βάσεις και κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. 

Επιπλέον, 27 διασώστες κατέθεσαν ότι εντόπισαν δεκάδες θύματα με εμφανή σημάδια σεξουαλικής βίας σε έξι διαφορετικές περιοχές. 

Η πλειονότητα των γυναικών που υπήρξαν θύματα δεν είναι πλέον σε θέση να μιλήσουν, είτε επειδή σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις είτε εξαιτίας του έντονου τραύματος. 

Παρόλα αυτά, η έκθεση υποστηρίζει ότι η απόδοση δικαιοσύνης είναι απαραίτητη όχι μόνο για τα θύματα, αλλά και για τη διεθνή αναγνώριση ότι η σεξουαλική βία σε συνθήκες σύγκρουσης συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

Το Dinah Project προτείνει ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ποινική δίωξη τέτοιων εγκλημάτων ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν άμεσοι μάρτυρες ή ταυτοποιημένοι δράστες. 

Η πρόταση στηρίζεται σε αρχές συλλογικής ευθύνης και αξιολόγησης μαρτυριών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει την ατιμωρησία για τέτοιες πράξεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή