Φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές και οι απάτες

Σε «σαφάρι» για την εύρεση φοιτητικής στέγης έχουν επιδοθεί γονείς, φοιτητές και μεσίτες, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να βρίσκεται προ των πυλών. Όπως είπε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, οι βάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, 25 Ιουλίου με την ίδια μάλιστα να προτρέπει τους νέους «να δουν με μεγάλη προσοχή τις διαθέσιμες επιλογές. Να μελετήσουν τι προσφέρει κάθε σχολή, να δουν αν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε σχολή. Πρέπει να εξετάσουν μαζί και με την οικογένεια -γιατί και το γεωγραφικό κομμάτι μετράει».
Τα διαθέσιμα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει η πλατφόρμα ενοικίασης και πώλησης διαμερισμάτων «Spitogatos», στη μέση τιμή προσφοράς (€/τ.μ.) στις κατοικίες για το Β’ τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2025, στον Δήμο Θεσσαλονίκης παρατηρείται μία αύξηση της τάξεως του 8,3% και, στους περιφερειακούς Δήμους της πόλης (Καλαμαριά, Ευκαρπία, Εύοσμο, Πυλαία κ.τ.λ.), η αύξηση φτάνει στο 10,8%.
Studio έναντι 400ων ευρώ
Για εξωφρενικές τιμές, που ως επί το πλείστον, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάνει λόγο στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Θάνος Τσουλκανάκης. Λέει μάλιστα ότι το κόστος διαβίωσης, θα αποτρέψει πολλούς από το να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. «Παρατηρείται ότι, πολλά παιδιά δεν θα πάνε να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Αντί λοιπόν αν προσελκύουμε φοιτητές στην πόλη μας, τους διώχνουμε. Δεν είναι μόνον το κόστος της φοιτητικής στέγης γιατί είναι αυξημένο και το κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή όπου, το συνολικό κόστος ανέρχεται, κατ’ ελάχιστο στα 1.000 ευρώ», υπογραμμίζει.
Μεταφέρει πως «δεν μπορείς να βρεις φοιτητικό σπίτι, κάτω από 400 ευρώ. Όπου, μιλάμε για studio 17-19 τ.μ. Εάν βρούμε κάποια ακίνητο σε χαμηλότερη τιμή, θα είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση οπότε για εμάς είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά». Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, ο κ. Τσουλκανάκης λέει πως το ισοζύγιο είναι μεγαλύτερο, υπέρ της ζήτησης. «Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, δόθηκαν ακίνητα μέσω αντιπαροχής και, γίνονται σημαντικές επενδύσεις από εταιρίες του εξωτερικού όπου, κτίρια ανακαινίστηκαν, άλλαξαν μορφή και διαιρέθηκαν σε μικρά ακίνητα δίνοντάς μας περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα κυρίως, σε Δελφών, Βούλγαρη, Τούμπα, όπου υπάρχουν στάσεις Μετρό αλλά και σε όλο τον άξονα της Βασ. Όλγας όπου εξυπηρετείται από καλή συγκοινωνία αλλά και σε Τριανδρία και 40 Εκκλησιές», εξηγεί.
Παρότι όπως λέει ο κ. Τσουλκανάκης, έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα των ακινήτων, «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ισοφαριστεί η ζήτηση. Εκτίμησή μου είναι ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα είμαστε σε καλά επίπεδα και αυτό γιατί, επιστρέφει η μακροχρόνια μίσθωση (όπου πολλά διαμερίσματα είχαν μετατραπεί σε βραχυχρόνιας μίσθωσης)». Ο ίδιος περιγράφει πως ο μέσος όρος τιμής, για ένα καλό διαμέρισμα, κυμαίνεται από 500-600 ευρώ.
Έρευνα αγοράς μέχρι τον Σεπτέμβριο
Η συγκατοίκηση δεν βρίσκεται καθόλου στον… ορίζοντα των νέων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης. Ερωτώμενος για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, λέει πως «σε μία εποχή που όντως υπάρχει πρόβλημα, όποια ενίσχυση και αν δοθεί φυσικά είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά, δεν αλλάζει την συνολική εικόνα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσουλκανάκη, οι εποχές που οι γονείς έκλειναν τα σπίτια από τον Ιούλιο προκειμένου να «κλειδώσουν» τα καλά διαμερίσματα και να είναι έτοιμα για όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα των πρωτοετών, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ο ίδιος μεταφέρει πως γονείς και φοιτητές ξεκίνησαν την έρευνα ήδη από τα μέσα Ιουνίου αλλά, «ψάχνουν, κοιτούν και δεν κλείνουν. Όπως και πέρσι, τα σπίτια θα κλειστούν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι υπάρχουν και φοιτητές/τριες, μεγαλύτερων ετών που βρίσκονται ήδη στην πόλη και ψάχνουν να αλλάξουν σπίτι».
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνει ο Ευάγγελος Λάλος, από τη Λάρισα, ο οποίος αναζητεί διαμέρισμα για τις δύο του κόρες. Η μία εισάγεται στο ΠΑΜΑΚ και η άλλη στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Ευόσμου. Λέει στη «ΜτΚ» ότι αναζητεί ήδη από τις αρχές Ιουνίου, διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, στο κέντρο και ανατολικά μέχρι τον ΟΣΕ, και σε ύψος μέχρι την Παναγία Φανερωμένη. Επισημαίνει ότι υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές των ενοικίων, ανάλογα την περιοχή και τις παροχές. «Έχω ακούσει ακραία πόσα όπως 600 ευρώ για 40 τετραγωνικά και άλλα, πιο λογικά, όπως 380-400 ευρώ για 60 τετραγωνικά, ωστόσο, πιο συχνά κυμαίνονται στα 450-480 ευρώ. Δεν εκτιμώ πως θα βρω εύκολα σπίτι, έχω ξεκινήσει άλλωστε, εδώ και έναν μήνα να ψάχνω και δεν έχω καταλήξει ακόμη. Η κατάσταση είναι γενικά χειρότερη απ’ ότι παρουσιάζεται σε φωτογραφίες ή απ’ ότι μας πληροφορούν τηλεφωνικά αλλά υπάρχουν εννοείται και εξαιρέσεις. Σε γενικές γραμμές τα σπίτια είναι παλιά, με κακή μόνωση και κάποια έχουν θέματα υγρασίας τα οποία δεν λύθηκαν ούτε με ανακαίνιση», περιγράφει.
Απογοήτευση από τους εν δυνάμει ενοικιαστές
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, μπήκαμε σε ιστοσελίδες και σελίδες στα social media, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι ακίνητα κυκλοφορούν προς ενοικίαση στην αγορά αλλά και τι λένε οι χρήστες του διαδικτύου. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα ακόλουθα:
Ακίνητο 50 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, πάνω από την Εγνατία νοικιάζεται έναντι 480 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του: «βρίσκεται στον 6ο όροφο, με δύο δωμάτια, ανακαινισμένο, κουφώματα αλουμινίου, αυτόνομη θέρμανση (θερμοπομποί), διαμπερές, ηλιόλουστο, μεγάλη βεράντα, απεριόριστη θέα, ασανσέρ, κλειδαριά ασφαλείας». Ωστόσο, αυτό που παρατήρησαν και επεσήμαναν οι χρήστες του διαδικτύου είναι, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, ότι το τηλέφωνο για το ντουζ βρίσκεται ακριβώς πάνω από την τουαλέτα…

Ως «αρκετά παλιό» και «δίχως να ανταποκρίνονται οι παροχές, στο αντίτιμο που ζητείται» χαρακτηρίζεται από τους χρήστες, διαμέρισμα που νοικιάζεται έναντι 400ων ευρώ, με τα εξής χαρακτηριστικά: «επιπλωμένο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης με ατομικό φυσικό αέριο, κοντά στο τουρκικό προξενείο στον 5ο όροφο ρετιρέ».

Έναντι 380 ευρώ νοικιάζεται σπίτι που χαρακτηρίζεται από τους χρήστες ως «κελί φυλακής», το οποίο βρίσκεται στο Φάληρο, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «ισόγειο studio, ενιαίος χώρος. Πλήρως επιπλωμένο, με καινούργια έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, προεγκατάσταση για κάμερα και συναγερμό. Θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας».
Γκαρσονιέρα, πάνω από της Βασ. Όλγας, κοντά στη Γραβιάς, 37 τ.μ., πρώτου ορόφου, με ηλεκτρικές συσκευές και κλιματισμό νοικιάζεται έναντι 500ων ευρώ, με τους χρήστες να κάνουν λόγο για «εξωφρενικό ποσό, γι’ αυτό που προσφέρεται».
Φοιτητική μέριμνα
Μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2025 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του. Το συγκεκριμένο επίδομα μάλιστα, το ακαδημαϊκό έτος ’19-’20 ανερχόταν σε 51.013.000 ευρώ και για το ’23-’24 έφτασε στα 81.680.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ’19 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανερχόταν στα 1.000 ευρώ και ανέρχεται πλέον στα 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024 και για όλα τα ΑΕΙ, πλην αυτών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε δεύτερη αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο φθάνει πλέον τα 2.000 ευρώ και 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης.
Ταυτόχρονα, υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης των υφιστάμενων φοιτητικών εστιών αλλά και δημιουργίας νέων σύγχρονων, σε συνέργεια του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα για τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ, οι φοιτητικές εστίες των δύο πρώτων ΑΕΙ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που αφορά 12 φοιτητικές εστίες της χώρας, προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ ενώ το ΔΙΠΑΕ έχει ήδη αγοράσει ξενοδοχείο στη Σίνδο, το οποίο μετατρέπεται σε φοιτητική εστία και, έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για την ανέγερση φοιτητικής εστίας στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών.
Προσοχή, κίνδυνος
Μετά την εποχή της πανδημίας, που «άνθισε» το ηλεκτρονικό εμπόριο, άρα και το ηλεκτρονικό real estate, παρατηρείτε πολύ έντονα -ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια- έξαρση στις απάτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Θάνο Τσουλκανάκη, τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι καταγγελίες που φτάνουν στον Σύλλογο. Συγκεκριμένα, μεταφέρει ότι «υπάρχει άνθρωπος που πήρε προκαταβολή των 50.000 ευρώ, σε τρεις χειρόγραφες αποδείξεις, από μία άτυχη πελάτισσα, για την αγορά σπιτιού. Η τιμή του ακινήτου είναι διπλάσια από αυτήν που έταξε στην πελάτισσα και η ‘ευκαιρία’ κρυβόταν, στην άμεση καταβολή των χρημάτων. Ο συγκεκριμένος είχε εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο τα κλειδιά του σπιτιού και, εξαπάτησε τη γυναίκα».
Ο κ. Τσουλκανάκης επισημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς, «το ότι παρουσιάζεται κάποιος με τα κλειδιά ενός σπιτιού, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».
Μιλώντας για τις διαδικτυακές απάτες αναφέρει ότι αυτές είναι ποικίλες. «Πέραν από τον κίνδυνο που υπάρχει να πέσουμε σε απατεώνα, μπορεί το ακίνητο να μην περιγράφεται σωστά, καθώς μία φωτογραφία μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η περιοχή να μην είναι πρέπουσα (από άποψη ασφάλειας και απόστασης από τα πανεπιστήμια). Είναι σημαντικό να δουν από κοντά το ακίνητο, την οικοδομή και να γνωρίζουν, πού θα κατοικήσουν», τονίζει. Μεταφέρει περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Φαλήρου, όπου κάποιος, υποδυόμενος τον μεσίτη νοίκιασε σπίτι σε τέσσερα άτομα και, από δύο εξ’ αυτών είχε πάρει τα χρήματα «μπροστά» για έναν χρόνο και φυσικά, εξαφανίστηκε. «Το σπίτι δεν ήταν δικό του. Με κάποιον τρόπο έκλεψε τα κλειδιά του σπιτιού από ανακαινιστικό γραφείο και γέμισε ενοικιαστήρια την περιοχή. Τα θύματα δεν του ζήτησαν ούτε ταυτότητα, ούτε τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου κι έτσι, πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης δίνει μέσω της «ΜτΚ», τις ακόλουθες συμβουλές, προκειμένου οι πολίτες να προστατευθούν από τους επιτήδειους:
* Δίνουμε χρήματα, μόνον στον ιδιοκτήτη και φυσικά, στον τραπεζικό του λογαριασμό και όχι στο χέρι, προκειμένου να φαίνονται τα στοιχεία του.
* Ζητούμε τίτλο ιδιοκτησίας ή ένα έγγραφο που να πιστοποιεί ότι το ακίνητο που βλέπουμε, του ανήκει.
* Δεν κλείνουμε σπίτι και δεν δίνουμε χρήματα, μέσω διαδικτύου, χωρίς να έχουμε δει το σπίτι, την οικοδομή και την περιοχή.
* Μεγάλη προσοχή, πού δίνουμε χρήματα και με ποιον συνεργαζόμαστε.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 20.07.2025
Πηγή:emakedonia
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης