Σε πολιτικές διεργασίες οi πρώην πρωθυπουργοί – Τα γκάλοπ για το κόμμα Τσίπρα και Σαμαρά

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς αφουγκράζονται, ο καθένας για λογαριασμό του, τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να αποφασίσουν αν και πότε θα κάνουν το επόμενο βήμα, της δημιουργίας νέου κόμματος.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Για τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, η ανταπόκριση της κοινωνίας σε μία πιθανή επανεμφάνισή του στο πολιτικό προσκήνιο είναι πιο θετική. Αντίθετα, ο διαγραφείς από τη Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, εξακολουθεί να εισπράττει μία δημοσκοπική – τουλάχιστον – «καχεξία» στο ενδεχόμενο να ηγηθεί ενός νέου κομματικού σχηματισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή (16/7) δημοσκόπηση της Opinion Poll (Protagon), η δυνητική ψήφος για τα δύο αυτά, υποθετικά προς το παρόν, κόμματα με βάση το ερώτημα πόσο πιθανό είναι να ψηφίσει κανείς ένα από τα δύο, καταγράφεται για τον μεν Αλέξη Τσίπρα στο 18,1% (αθροιστικά «πολύ πιθανό» και «αρκετά πιθανό»), ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά μόλις στο 7,1%. Αντιθέτως για τον Μεσσήνιο πολιτικό, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι δεν θεωρεί καθόλου πιθανό να στηρίξει έναν πολιτικό σχηματισμό υπό την ηγεσία του φτάνει το 79%, ενώ ένα 11,9% το θεωρεί λίγο πιθανό.

Σε διεργασίες βρίσκεται ο Τσίπρας
Οι αντίστοιχες απαντήσεις για τον πρώην πρωθυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, το 66,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θεωρεί καθόλου πιθανό να στηρίξει ένα κόμμα υπό την ηγεσία του, ενώ εκείνοι που απαντούν «λίγο πιθανό» κινούνται στο 13,2%.

Η παραπάνω εικόνα είναι σαφώς πιο ευνοϊκή για τον Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει πάρει μεν τις αποφάσεις του, αλλά δεν αναμένεται να διαβεί τον Ρουβίκωνα πριν από τα τέλη του χρόνου, καθώς το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό. Οι απαραίτητες διεργασίες, πάντως, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από το φθινόπωρο.

Επιδιώκει τη στήριξη του Καραμανλή ο Σαμαράς
Αντιθέτως, τα νούμερα είναι μάλλον αποθαρρυντικά για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαρά, ο οποίος, ωστόσο, θεωρεί ότι η βασική δεξαμενή ψήφος, η οποία θα υποστηρίξει το εγχείρημά του, προέρχεται από το περίπου ένα εκατ. «γαλάζιων» ψηφοφόρων, οι οποίοι από τις ευρωεκλογές και μετά έμειναν σπίτι τους και σήμερα καταγράφονται είτε στην αποχή είτε στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Γι’ αυτό και, όπως λένε συνεργάτες του, δεν τον πτοούν οι δημοσκοπήσεις.

Οι πληροφορίες, επίσης, εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά να έχει πάρει τις αποφάσεις του και να αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο για την δημιουργία του νέου κόμματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, πλην των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων, είναι η στάση που θα κρατήσει ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Το επιτελείο του κ. Σαμαρά επιδιώκει μία στήριξη εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει κάποια τέτοια πρόθεση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή