Καύσωνας: Πώς να δροσιστείτε ακόμη και χωρίς κλιματιστικό

Ο καύσωνας πρόκειται να «επισκεφθεί» τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, οπότε είναι απαραίτητες οι ανάσες δροσιές – ακόμη και χωρίς κλιματιστικό.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει και το AP, ένας πλανήτης που ολοένα και υπερθερμαίνεται – κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση ορυκτών καυσίμων – σημαίνει ότι η κατάσταση γίνεται αφόρητη σε ήδη θερμές περιοχές, όταν ο καύσωνας επικρατεί. Μάλιστα, ο καύσωνας αποτελεί επίσης κίνδυνο για την υγεία, ιδίως για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ορισμένες παθήσεις. Επομένως, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς.
Πότε γίνεται επικίνδυνη η έντονη ζέστη
Η απάντηση δεν εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Ο δείκτης θερμότητας, ο οποίος μετρά τη θερμοκρασία και την υγρασία, είναι λιγότερο περιγραφικός, αλλά είναι ευκολότερο να τον βρείτε στις εφαρμογές καιρού.
Ο καύσωνας και οι ανάσες δροσιάς
Επισημαίνεται ότι οι νυχτερινές χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνες, όπως δήλωσε η Άσλεϊ Γουόρντ, ειδικός για τη ζέστη που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ.
«Το σώμα σας χρειάζεται μια ανάπαυλα», ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας: «Δεν το έχετε αυτό κατά νου στη διάρκεια της νύχτας, επομένως αρχίζετε την επόμενη ημέρα με έλλειμμα». Ο καύσωνας μπορεί να επιδεινώσει την παραγωγικότητα της εργασίας και να οδηγήσει σε περισσότερες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά. «Όταν έχουμε θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας που δεν πέφτουν κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου, αρχίζουμε να βλέπουμε μερικά πολύ ασυνήθιστα αποτελέσματα όσον αφορά στη θερμική ασθένεια και στη θερμοπληξία, ακόμη και θνησιμότητα», τόνισε η ειδικός.
Ως εκ τούτου, δημιουργήστε μια «δροσερή γωνιά» και κοιμηθείτε εκεί, ώστε το σώμα σας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Σε μέρη με αυξημέτες υγρασία, χρησιμοποιήστε απλώς έναν ανεμιστήρα. Αν δεν έχετε κλιματισμό, βρείτε δημόσιους χώρους που διαθέτουν, όπως κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα και βιβλιοθήκες.
Η εξεύρεση τρόπων για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας είναι υψίστης σημασίας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πίνοντας πολλά υγρά, βρέχοντας τα ρούχα ή βάζοντας κρύο νερό ή ένα κρύο πανί στα χέρια, στα πόδια, στις μασχάλες και στοβ λαιμό σας. Ένας φορητός ανεμιστήρας μπορεί. επίσης, να βοηθήσει.
Αν ασκείστε, αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και πάρτε μαζί σας περισσότερο νερό από όσο νομίζετε ότι χρειάζεστε.
Η θερμοπληξία και τα συμπτώματά της
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Τα φάρμακα ή οι υποκείμενες παθήσεις μπορεί, επίσης, να δυσχεραίνουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ή την αίσθηση ότι ζεσταίνεστε πολύ.
Πάντως, τα πρώτα σημάδια προβλήματος περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, μυϊκές κράμπες και πονοκέφαλο. Επομένως, τότε είναι που πρέπει να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να δροσιστείτε – για παράδειγμα, ρίχνοντας κρύο νερό στο πρόσωπό σας ή βρίσκοντας έναν κλιματιζόμενο χώρο.
Καθώς αρχίζει η θερμική εξάντληση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχύτερους καρδιακούς παλμούς και ζάλη. Στη συνέχεια, η θερμοπληξία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σύγχυση, συγκεχυμένα λόγια και λιποθυμία.
Πηγή: ieidiseis.gr
Σχετικά Άρθρα
16/07/2025 - 22:40
16/07/2025 - 21:40
Δείτε επίσης