Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Παγώνη για αφρικανική σκόνη: Τι να προσέχουν οι πολίτες, τι είπε για Παρβοϊό

Μοιραστείτε το

«Οι ευπαθείς ομάδες τις ημέρες με την αφρικανική σκόνη, θα πρέπει να μην κυκλοφορούν, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη», τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή NEWSROOM και στους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα.

«Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχουν μάσκα αν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν και αν αναπτύξουν βήχα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους, προκειμένου να δώσει οδηγίες για να τροποποιήσουν τη δοσολογία της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ίσως να χρειάζεται αυτές τις ημέρες να αλλάξουν λίγο την δοσολογία τους. Και προσοχή δεν ανοίγουμε παράθυρα στο σπίτι» επισήμανε η κ. Παγώνη.

Επιπλέον η κ. Παγώνη σημείωσε: «Και τα παιδάκια που είναι στις ευπαθείς ομάδες και έχουνε βρογχικό άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς στις ομάδες και θα πρέπει οι μητέρες να μην τα αφήνουν να παίζουν έξω διότι αυτές τις ημέρες επιδεινώνεται η κατάστασή τους».

Όσον αφορά τον Παρβοϊό η κ. Παγώνη υπογράμμισε: «Αυτός ο ιός αφορά και τις μεγάλες ηλικίες αλλά περισσότερο τα παιδιά από 5 έως 15 ετών. Τα συμπτώματα του είναι σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ωστόσο εμείς φοβόμαστε τις επιπλοκές του. Ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, διότι το στέλεχος Β19 του Παρβοϊού το γνωρίζουμε και δεν είναι κάτι καινούργιο ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι ανάλογα της συμπτωματολογίας».

Επιπροσθέτως, η κ. Παγώνη σημείωσε, ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον Παρβοϊό ενώ η σπάνια επιπλοκή που φοβίζει τους γιατρούς είναι η μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα. Το κύριο σύμπτωμα που το κάνει να ξεχωρίζει από το κρυολόγημα είναι το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στο μάγουλο. «Είναι σημάδι ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο και από εκεί να πάρουμε τις οδηγίες», τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

Για τις εγκύους η κ. Παγώνη ανέφερε ό,τι μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο και εκεί χρειάζεται προσοχή, όμως σύστησε να μην υπάρχει πανικός, διότι οι γιατροί γνωρίζουν τον ιό και μπορούν να το διαχειριστούν.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.