Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο επικεφαλής της NASA προειδοποιεί ότι η Κίνα διεξάγει στρατιωτικά προγράμματα στο Διάστημα

Μοιραστείτε το

Ο επικεφαλής της NASA προειδοποίησε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί το διαστημικό της πρόγραμμα ως πρόσχημα για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Μπιλ Νέλσον δήλωσε πως τα «εξαιρετικά βήματα» του ασιατικού έθνους την τελευταία δεκαετία δεν είναι απλώς για την επιστήμη, αλλά και για την κατάκτηση της Σελήνης.

Ο Νέλσον εμφανίστηκε στο Αμερικανικό Καπιτώλιο προκειμένου να συζητήσει τον προϋπολογισμό της διαστημικής υπηρεσίας για το 2025. Ο Νέλσον είπε στους νομοθέτες του Καπιτωλίου ότι η Κίνα είναι «πολύ μυστικοπαθής» σχετικά με την πρόοδό της στο διάστημα, και προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου».

«Η Κίνα έχει κάνει εξαιρετικά βήματα ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά είναι πολύ μυστικοπαθής», είπε ο Νέλσον.

«Πιστεύουμε ότι το διαστημικό τους πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικό», πρόσθεσε ο Νέλσον.

Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι το Πεκίνο «θα συνέλθει και θα καταλάβει ότι το Διάστημα προορίζεται για ειρηνικές χρήσεις», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε δει αυτό που επιδεικνύει η Κίνα».

Σημείωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσγειωθούν ξανά στο φεγγάρι πριν το κάνει η Κίνα, καθώς και τα δύο έθνη επιδιώκουν σεληνιακές αποστολές. Αλλά εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν το Πεκίνο έφτανε πρώτο, θα μπορούσε να πει: «Εντάξει, αυτή είναι η επικράτειά μας, μείνετε μακριά».

Ο Νέλσον είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ βρισκόταν «σε διαστημική κούρσα» με την Κίνα η οποία θα μπορούσε τελικά να ισχυριστεί ότι «κατέχει» την πλούσια σε πόρους περιοχή του φεγγαριού.

Στα τέλη του 2022, η Κίνα κατασκεύασε τον διαστημικό σταθμό Tiangong και έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές έκτοτε. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη το 2026 στο πλαίσιο της αποστολής Artemis III. Η Κίνα ελπίζει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2030.

Ο Νέλσον δήλωσε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν την «παγκόσμια υπεροχή» τους στην εξερεύνηση του διαστήματος.

«Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», τόνισε. «Η Κίνα έχει ρίξει πραγματικά πολλά χρήματα σε αυτό και έχουν πολύ χώρο στον προϋπολογισμό τους για να αναπτυχθούν. Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Guardian

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.