Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τα άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μοιραστείτε το

Κατά τη διάρκεια του τελικού στο Κύπελλο Γαλλίας στα τέλη Απριλίου, οι τυφλοί θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν αγώνες χρησιμοποιώντας ηχητική περιγραφή: εξοπλισμένοι με μία συσκευή, άκουγαν έναν αθλητικό σχολιαστή να περιγράφει τις φάσεις ενώ μια άλλη φωνή έδινε στοιχεία οπτικής περιγραφής, ως μέρος ενός πείραμα που διοργάνωσε η Optic 2000 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Συνήθως ακούμε την ατμόσφαιρα, αλλά δεν ξέρουμε γιατί το κοινό φωνάζει», περιγράφει ο 31χρονος Σοφιάν Αχμάντ, ο οποίος έχει ήδη παρακολουθήσει αγώνες ράγκμπι, ποδοσφαιρικούς αγώνες και αγώνες στίβου με αυτή τη συσκευή.

«Εκεί, νιώθουμε την ενέργεια που μεταδίδεται όταν οι φίλαθλοι φωνάζουν όλοι μαζί, ζούμε τη στιγμή», λέει.

Ο Πιερ Μαρί Μισέλι, επίσης τυφλός μετά από ένα ατύχημα σε ηλικία 25 ετών, του αρέσει να βιώνει έναν αγώνα ράγκμπι σε ηχητική περιγραφή με τον πατέρα του: «Είναι σπάνιο να μπορώ να μοιραστώ στιγμές με την οικογένειά μου χωρίς να τους επιβαρύνω», εκμυστηρεύεται ο 37χρονος άνδρας, λάτρης του ράγκμπι και της ποδηλασίας βουνού πριν από το ατύχημά του.

Μπόρεσε ήδη να χρησιμοποιήσει ένα tablet με οθόνη αφής, με έναν μαγνήτη να κινείται ταυτόχρονα με την μπάλα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ράγκμπι: «Ένιωσα με τα δάχτυλά μου σε πραγματικό χρόνο τη μπάλα να φεύγει από το γήπεδο, μπορούσα να φωνάξω με όλους μαζί», εξηγεί για αυτό το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί στους Αγώνες.

Σε μια ατμόσφαιρα  με καραμούζες και τύμπανα, μέσα στη βοή της «Bercy Arena», ο Χάλεντ Χαράζ, κωφός, μπόρεσε επίσης να απολαύσει πλήρως το μπάσκετ χάρη σε ένα δονούμενο γιλέκο που μετατρέπει τους ήχους σε δονήσεις, που μεταδίδονται στην πλάτη του.

«Αισθάνομαι τα πάντα: την μπάλα να αναπηδά στο γήπεδο, τα βήματα των παικτών που κινούνται τριγύρω, το πλήθος να ουρλιάζει όταν υπάρχει καλάθι. Οι δονήσεις είναι διαφορετικές. Μου αρέσει πολύ», είπε, χαρούμενος που μπόρεσε να ζήσει τον αγώνα με έναν φίλο.

Ακόμα όχι πολύ διαδεδομένες, αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται κυρίως για ποδόσφαιρο, τένις και παραολυμπιακοά αθλήματα. Οι ομοσπονδίες ελπίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.

Ηχητική περιγραφή θα προσφερθεί για έξι αθλήματα (ποδόσφαιρο, στίβο, τζούντο, κολύμβηση, τένις, ιππασία) και δέκα παραολυμπιακοά αθλήματα, σε 13 τοποθεσίες, εξηγεί η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Το tablet με οθόνη αφής θα  υπάρχει σε ποδόσφαιρο, ράγκμπι, μπάσκετ και τέσσερις παραολυμπιακούς αθλητικούς αγώνες μπάλας.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.