Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Μαύρος καπνός» από τις Βρυξέλλες – Οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

Μοιραστείτε το

Δεν βγήκε τελικά «λευκός καπνός» για τα ευρωπαϊκά αξιώματα, από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Αν και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν παραμένει το φαβορί για την ηγεσία της Κομισιόν, η διαπραγμάτευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές σκοντάφτει στο αίτημα του ΕΛΚ να μείνει ο Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα μόνο τα δυόμιση πρώτα χρόνια στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά να αντικατασταθεί από στέλεχος του ΕΛΚ. Το αίτημα προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλιστών, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να παραπεμφθούν για την επόμενη Σύνοδο.

Οι ηγέτες αποχωρούν από το κτήριο των Βρυξελλών αργά το βράδυ της Δευτέρας χωρίς την πολυαναμενόμενη πολιτική συμφωνία για τα τέσσερα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την επόμενη πενταετία.

O Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε πως: «Ήταν μια καλή κουβέντα, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση νομίζω, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία απόψε, σε αυτό το στάδιο».

Είχε προηγηθεί το δείπνο όπου αναλύθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών που εκπροσωπούν και μεγάλες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου. Γενικά, υπήρξε συμφωνία στα βασικά πρόσωπα, με αιχμή τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν όπου ουσιαστικά έχει προεξοφληθεί η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε: «Τα τρία κεντρώα κόμματα (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Renew) έχουν πλειοψηφία, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά. Οπότε το σημερινό ήταν για να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα: το κέντρο διατήρησε τις δυνάμεις του, όμως και τα άκρα ενισχύθηκαν, ειδικά σε κάποιες χώρες».

Από νωρίς είχε διαφανεί η συμφωνία για την φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, για τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Κόστα, στη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για Κάγια Κάλλας στη θέση της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τις διαφωνίες που φάνηκε να εκφράζει η Σλοβακία σχετικά με τη σκληρή στάση της πρωθυπουργού της Εσθονίας απέναντι στη Ρωσία.

Ο Πέτερ Πελεγκρίνι, πρόεδρος της Σλοβακίας, ανέφερε πως: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ποιος θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κομισιόν σε διεθνές επίπεδο».

Όμως το μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση ήταν το αίτημα του Λαϊκού Κόμματος να παραμείνει ο Σοσιαλιστής, Αντόνιο Κόστα, στη θέση του για δυόμισι χρόνια και μετά να αναλάβει ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πολιτικός από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές αυξάνοντας και τη δύναμή του.

Οι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στις 27 και 28 Ιουνίου ξανά στις Βρυξέλλες, με πολλούς εξ αυτών να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, η Ειρήνη Ζαρκαδούλα: «Oι ελπίδες διαψεύστηκαν και οι ηγέτες αποχώρησαν για να επιστρέψουν σε μία εβδομάδα. Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αλλά η όχι ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να υπάρξει πολιτική συμφωνία.

Κατ’ αρχάς δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τα πρόσωπα που προτείνονται για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών. Όσον αφορά, στην υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόνο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν ήταν εναντίον. Η Τζόρτζια Μελόνι δεν ήταν μεταξύ αυτών που μίλησαν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήταν κατά. Ουσιαστικά μιλάμε για σιωπηρή αποδοχή. Από την άλλη, η ίδια θα ήθελε πιο ενεργό ρόλο σε όλη τη διαπραγμάτευση.

Τώρα, το πρόβλημα είναι η θητεία του υποψήφιου για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πορτογάλου σοσιαλιστή, πρώην πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα. Οι σοσιαλιστές επιθυμούσαν να διασφαλιστεί ότι για όλη την πενταετία θα είναι στο τιμόνι ο Κόστα και δε θα υπάρξει άλλη πρόταση στα 2,5 χρόνια που ούτως ή άλλως γίνεται ανανέωση θητείας με βάση τη Συνθήκη. Το ΕΛΚ διαφωνεί με αυτό, αφενός γιατί σε 2,5 χρόνια ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να έχει συμβεί, αφετέρου διότι όπως αναφέρουν πληροφορίες ορισμένοι από το ΕΛΚ μεταξύ αυτών ο Κροάτης πρωθυπουργός Aντρέι Πλένκοβιτς θέλουν το δεύτερο μισό της θητείας να το λάβει το ΕΛΚ. Επίσης, εάν διασφαλιστεί πενταετία για το Συμβούλιο το ίδιο πρέπει να γίνει για το Κοινοβούλιο, που επίσης ισχύει ότι στα δυόμιση χρόνια γίνεται εκλογή νέου προέδρου.

Τώρα, οι ηγέτες επιστρέφουν στο τραπέζι στις 27-28 Ιουνίου με σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη και τα πάντα πρέπει να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι».

Αισιοδοξία στο Μαξίμου
Πυρετώδεις ήταν οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη 5ετία με τον πρωθυπουργό να έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως ένας από τους δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ με τις τελικές αποφάσεις να μετατίθενται για το τέλος Ιουνίου και την ελληνική πλευρά να εκφράζει την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας εμφανίζονται ως φαβορί για τις θέσεις της προέδρου της Κομισιόν, του ευρωπαϊκού συμβουλίου και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα αλλά πρωτίστως τις πολιτικές που η Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη 5ετία. Δεδομένου ότι το ΕΛΚ προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση ως νικητής των ευρωεκλογών, η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της θητεία της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν με την ατζέντα του ΕΛΚ να γίνει έμφαση:

-Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
-Μετανάστευση
-Κοινή Αμυντική Πολιτική
-Πράσινη μετάβαση – αγροτικό

Σε μισή ώρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Στο επίκεντρο σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο δράσης που έχει καταστήσει το Υπουργείο, προχωρώντας σε αλλαγές στη λειτουργία του ΑΣΕΠ, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία προσλήψεων.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου μοντέλου ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλουν οι υποψήφιοι, προκειμένου οι επιτυχόντες να αναλαμβάνουν εργασία συντομότερα, καθώς σήμερα μπορεί να απαιτηθούν 1,5 και δύο χρόνια. Με τον εκσυγχρονισμό του κράτους να βρίσκεται ψηλά στους κυβερνητικούς στόχος, αυτό που τονίζεται, είναι πώς είναι επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Αύριο ο πρωθυπουργός ξεκινά κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία με πρώτο το Ανάπτυξης γιατί είναι η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.