Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μπορέλ: Ο Όρμπαν εκπροσώπησε την Ουγγαρία και μόνο στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Μοιραστείτε το

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ υπενθύμισε χθες στον Βίκτορ Όρμπαν, παρόντα στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών —όπως έχει μετονομαστεί ο πρώην Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών—, ότι εκπροσωπεί μόνο την Ουγγαρία, κι όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα του ασκεί πλέον την εναλλασσόμενη προεδρία της.

«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Σούσα την 5η και 6η Ιουλίου έλαβε χώρα, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της Ουγγαρίας και του οργανισμού αυτού», τόνισε ο κ. Μπορέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στις Βρυξέλλες.

Η προειδοποίηση αυτή καταγράφεται μετά την επίσκεψη στη Μόσχα που έκανε ο κ. Όρμπαν —η χώρα του οποίου άρχισε να ασκεί την εναλλασσόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου—, προκαλώντας οργή στις Βρυξέλλες.

«Επιτρέπεται να δειπνήσουμε, ή χρειαζόμαστε εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι’ αυτό;», αντέδρασε σαρκαστικά μέσω X ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Όρμπαν.

Στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών συμμετέχουν τουρκόφωνα κράτη. Ιδρύθηκε το 2009 από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και την Τουρκία. Η Ουγγαρία έγινε κράτος-παρατηρητής το 2018.

Κατά την άποψη του κ. Όρμπαν, ο οργανισμός αυτός, που θεωρείται προσκείμενος στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι «αναγκαίος πυλώνας της συνεργασίας Ανατολής-Δύσης», ανέφερε συνεργάτης του μέσω X.

Η ΕΕ απέρριψε με έντονο τρόπο το 2022 τις ανακοινώσεις της Τουρκίας περί ένταξης της αυτοανακηρυγμένης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως κράτους-παρατηρητή στον οργανισμό αυτόν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δώσει νομιμοποίηση στην τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, την αυτοαποκαλούμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη», δίνοντάς της «καθεστώς παρατηρητή» στους κόλπους του, επανέλαβε ο κ. Μπορέλ χθες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.