Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Λαμία: Παρέμβαση ΟΠΕΚΑ για την τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών – Ξεκινούν έλεγχοι

Μοιραστείτε το

Έλεγχοι στα σχολεία και την επιχείρηση που παρασκεύασε το γεύμα που προκάλεσε τροφικη δηλητηρίασε σε δεκάδες μαθητές στη Λαμία διέταξε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μαζί με το ΟΠΕΚΑ

Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Ειδικότερα:

  • Συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.
  • Ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.
  • Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.

63 τα καταγεγραμμένα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 Δημοτικά Σχολεία

Τα παιδιά – θύματα του φαγητού των σχολικών γευμάτων ήταν πολλά περισσότερα, ανεξάρτητα αν δεν έφθασαν στη λύση του Νοσοκομείου και ακολούθησαν τις οδηγίες των παιδιάτρων τους. Ενδεικτικά, μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον δεκαπέντε, με διαρκείς εμετούς και διάρροιες, ενώ, μεγάλος είναι και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.

Στην Εισαγγελία γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση – «Το παιδί έκανε εμέτους»

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, κατέφυγαν το πρωί της Παρασκευής (17/5) οι γονείς μαθητών από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, τα παιδιά των οποίων έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, καταναλώνοντας φαγητό από τα σχολικά γεύματα. Από την Εισαγγελία δόθηκε η οδηγία να καταγράψουν όλα τα περιστατικά στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

Οι ώρες που κύλησαν μέχρι να επανέρθει το χρώμα στα μάγουλα των παιδιών τους, ήταν ατέλειωτες και εφιαλτικές περιέγραψαν LamiaReport.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Πάθαμε όλοι σοκ. Το παιδί ξαφνικά πονούσε υπερβολικά, έκανε συνέχεια εμέτους, δεν ξέραμε τι να κάνουμε, να συμπεριφερθούμε… λιποθύμησε στα χέρια του συζύγου μου. Είναι 8 ετών, δευτέρα δημοτικού. Ζήσαμε έναν εφιάλτη με έντονους πόνους, κλάμα, είπε ότι μούδιαζε το κεφάλι του. Δεν ξέραμε πώς να το χειριστούμε. Ήταν το φαγητό από το σχολείο, δεν είχε φάει κάτι άλλο», περιέγραψε η μητέρα μαθητή για τα όσα έζησε όταν γύρισε το παιδί της από το σχολείο.

«Υπάρχει μεγάλη ανευθυνότητα, θα πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», τόνισε θυμωμένη η μητέρα.

«Τα φετινά γεύματα μοίραζαν ξινίλα, οι συσκευασίες ήταν ανοιγμένες»

Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Λαμίας ανέφερε ότι είχαν ακουστεί παράπονα για τα φετινά γεύματα: «Έχουμε παράπονα από γονείς ότι τα γεύματα δεν ήταν τόσο καλής ποιότητας όσο της περσινής χρονιάς. Μύριζαν ξινίλα, δεν ήταν μαγειρεμένα καλά, οι συσκευασίες ήταν ανοιγμένες. Δεν δίναμε σημασία, νομίζαμε ότι ήταν γαστρεντερίτιδα. Τώρα είναι μαζικά τα κρούσματα και μας απασχολεί.»

https://www.youtube.com/watch?v=WVZVelTjC5g&t=2s

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.