Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews
Η Ελλάδα δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού με το «πιστόλι στον κρόταφο» και την ισορροπία του τρόμου υπογραμμίζει η Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ζωή Ράπτη και επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακόμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση με ψυχραιμία , αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα αξιοποιεί τους συμμάχους της και την εθνική αποτρεπτική ισχύ προκειμένου να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
1.O διάλογος με την Τουρκία δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο να συρθεί η Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης;
Η Ελλάδα δεν κάνει διάλογο με εκβιασμούς, απειλές και τελεσίγραφα και δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η χώρα μας είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για αυτήν την εκκρεμότητα και εφόσον δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία μπορούμε να κάνουμε συνυποσχετικό και να πάμε στην Χάγη, για να λυθεί εκεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού με το «πιστόλι στον κρόταφο» και την ισορροπία του τρόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι: «Η Ελλάδα δεν εκχωρεί τίποτα, αλλά αν πιστεύουμε – και το πιστεύουμε – ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ως χώρα, από την Χάγη».
2.Εκτιμάτε ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα;
Η Ελλάδα δήλωσε ευθέως, ότι δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της να απαντήσει σε θερμό επεισόδιο αν το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει στην Ελληνική ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία , αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα αξιοποιεί το Διεθνές Δίκαιο, τους συμμάχους της, που είναι με το μέρος της, αλλά και την εθνική αποτρεπτική ισχύ , προκειμένου να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η Διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι “οι Έλληνες δεν αστειεύονται και είναι προετοιμασμένοι για θερμό επεισόδιο σε περίπτωση ερευνών στα χωρικά της ύδατα από το Oruc Reis”.
H Καγκελάριος Μέρκελ του τόνισε ότι οι κυρώσεις από την ΕΕ θα είναι πολύ σκληρές και πως η Τουρκία θα έχει μεγάλα προβλήματα με ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στόλο με αεροπλανοφόρο και 10 σκάφη συνοδείας για να διεξαχθούν κοινά γυμνάσια με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία νότια της Κρήτης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ Ελλάδος και Κύπρου ξεκαθαρίζοντας ότι ” δεν πρέπει να δεχθούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος κράτους μέλους της ΕΕ”.
Συνεπώς νομίζω ότι ακόμα και αν ήταν διατεθειμένος να το κάνει, με τη διεθνή στήριξη της χώρας μας, έχει επί του παρόντος αναθεωρήσει.
3.Το περιβόητο Ευρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης πότε θα φτάσει στην Ελλάδα, πώς θα γίνει η διαχείριση και αυτή η βοήθεια θα έχει επίδραση σε όλο τον Ελληνικό λαό:
Πιστεύουμε ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις τώρα μέσα στο 2020 για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και δαπάνες , που έγιναν από τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πρώτα χρήματα θα δοθούν τα πρώτα τρία χρόνια και σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους θα ετοιμάσουμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, που θα κατατεθεί έως 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να απορροφήσουμε γρήγορα χρήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της χώρας. Θα επενδύσουμε τους πόρους προς όφελος όλων των Ελλήνων, των πληττόμενων επαγγελματικών και κοινωνικών τάξεων, στηρίζοντας τον κόσμο της εργασίας, αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας με την θωράκιση της ανάπτυξης.
Τα 72 δισεκατομμύρια , που εξασφάλισε η κυβέρνηση είναι η μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας, καθώς – όπως είπε ο πρωθυπουργός – θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Σχεδόν 40 δις αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης ΕΣΠΑ και οι πόροι για τους αγρότες μας από την κοινή αγροτική πολιτική. Περίπου 32 δις αφορούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: εκ των οποίων τα 19 δις με μορφή επιδοτήσεων, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο καινούργιο ΕΣΠΑ, που θα μπορεί να διοχετευθεί εκεί που έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία και θα ωφελήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
4.Ειδικό δικαστήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο όλο αυτό δεν προκαλεί πόλωση και διχασμό ;
Οι πράξεις , που πλήττουν την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας και παραβιάζουν την συνταγματική οργάνωση της πολιτείας καθώς και την διάκριση των εξουσιών είναι μια ακόμη ξεκάθαρη περίπτωση κατάχρησης εξουσίας κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποτελούν πράξεις η διενέργεια των οποίων έπρεπε να διερευνηθεί. Διότι ήταν προφανές ότι οι τότε κυβερνώντες ήθελαν να βάλουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους – αθώους ανθρώπους στη φυλακή, “τους κρέμασαν στα μανταλάκια” χωρίς ενδοιασμούς με απόλυτο κυνισμό, και χωρίς στοιχεία ώστε να συνεχίσουν όπως πίστευαν να κυβερνούν επ´ αόριστόν. Η Βουλή είχε υποχρέωση βάση του άρθρου 86 να εξετάσει τα καταγγελλόμενα από εισαγγελείς και δικαστές και εφόσον προκύψουν ενδείξεις να προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης, όπερ και έπραξε μετά από εξέταση πολυσέλιδων εγγράφων και σειράς μαρτύρων επί 10 μήνες. Η υπόθεση θα εξιχνιαστεί άμεσα και πλέον τώρα το λόγο έχει αναλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο.