Υποταγή στην Μέρκελ χωρίς ανταλλάγματα

Εκλιπαρεί τους Γερμανούς να αγοράσουν τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ – Ο Κυριάκος δεν έθεσε καν το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων
Υποταγή στην Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στο Βερολίνο μεταλλάχθηκε στην κυριολεξία και από υπέρμαχος των Μακεδονομάχων ανακάλυψε ότι τα ελαττώματα της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από τη συνολική ευρωπαϊκή προοπτική τους.
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει στην Άνγκελα Μέρκελ το επίμαχο ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, το οποίο είχε κάνει σημαία προεκλογικά αλλά και τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης. Τώρα ισχυρίζεται ότι είναι ζήτημα θεσμών και ότι προέχουν άλλα ζητήματα.
Στη διάρκεια της συνάντησής του με την Μέρκελ δεσμεύτηκε να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες σε ό,τι απέμεινε από τις ΔΕΚΟ.
Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από τους Γερμανούς να δείξουν ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Μίλησε επίσης για τα περιθώρια επενδύσεων και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της Οικονομίας.
Ζήτησε επίσης τη βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού με δεδομένο ότι οι ροές από την Τουρκία αυξήθηκαν προκαλώντας έμφραγμα στα νησιά.
Βέβαια η Μέρκελ περιορίζεται μονίμως σε ευχολόγια για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που εγκλωβίζει τη χώρα μας.
Προφανώς οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν τα σύνορα της Ελλάδας και σύνορα της Ευρώπης, καθιστώντας το μεταναστευτικό ελληνικό πρόβλημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το γνωστό δόγμα, ότι πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πρόκειται για έναν αναγκαίο ελιγμό, με δεδομένο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανείς δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει στην παρούσα φάση το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων γιατί προβλέπουν να έρχεται μεγάλη ύφεση εξαιτίας του Brexit και του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Αμερική και Κίνα.
Στην Αθήνα άφησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε κατά τις δηλώσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Παρέπεμψε την πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2021. Δεν είπε κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τη χώρα.
Δεν τόλμησε επίσης να αναφερθεί στα συνωμοσιολογικά σενάρια περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία προεκλογικά κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη γερμανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Δεν έθεσε με δική του πρωτοβουλία το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.
Αρκέστηκε να μιλήσει ασαφώς για «χρήσιμη διευθέτηση για τις σχέσεις των δύο λαών», αποσιωπώντας ότι η ρηματική διακοίνωση που επικαλέστηκε αποτέλεσε διπλωματική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης (αναλυτικά παρακάτω η σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
Στις καλένδες τα πλεονάσματα
«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.
Είπε ότι όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. Επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020.
Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.
Μητσοτάκης: «Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς»
«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.
Ωστόσο από τη μεριά της, σχετικά με την οικονομία, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους […] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».
Σε «πράσινο σχέδιο ανάπτυξης» για γερμανικές εταιρίες στοχεύει η κυβέρνηση
«Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο», ανέφερε επίσης ο Κ. Μητσοτάκης χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει, το αν ο διάλογος θα έχει δημόσιο χαρακτήρα ή ποιους θα αφορά.
Το μόνο που συμπλήρωσε επ’ αυτού είναι πως το πλάνο του εντάσσεται στο πλαίσιο των… «ελληνογερμανικών σχέσεων», κυρίως όσον αφορά την προσέλκυση γερμανικών εταιριών.
Στο κάδρο η ΔΕΗ
Απομένει να φανεί εάν αυτές οι επενδύσεις σκοπεύουν επικεντρωθουν στις κυβερνητικές κινήσεις γύρω από τη ΔΕΗ, καθώς στη συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού υπήρξε αναφορά στις «δραματικές κινήσεις» που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την «εξυγίανση της ΔΕΗ». Η Ελλάδα δεν είναι πια «προβληματική χώρα», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης όπου συνέδεσε το θέμα με τις «πράσινες επενδύσεις». «Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα στην αμνησία και στο μνημόνιο
Ανακοίνωση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης 29/8 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στο Βερολίνο συμπύκνωσε σε μία φράση όλο το κυβερνητικό του σχέδιο. Είπε ότι θέλει να προχωρήσει «πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν επιβληθεί τις εποχές των μνημονίων».
Την ώρα που η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων, χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να υλοποιήσει ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή:
– Δεν είπε κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αρκέστηκε να παραπέμψει την πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωσή τους, που με τη σειρά της θα έφερνε φορολογικές μειώσεις, για μετά το 2021.
– Δεν είπε κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τη χώρα.
– Δεν είπε κουβέντα για τα συνωμοσιολογικά σενάρια περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία προεκλογικά κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη γερμανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.
– Δεν έθεσε με δική του πρωτοβουλία το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Αρκέστηκε να μιλήσει ασαφώς για «χρήσιμη διευθέτηση για τις σχέσεις των δύο λαών», αποσιωπώντας ότι η ρηματική διακοίνωση που επικαλέστηκε αποτέλεσε διπλωματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η επίσκεψη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε αυτό που διαφάνηκε ήδη από την επομένη των εκλογών. Η ΝΔ υποσχέθηκε πολλά τα οποία πολύ γρήγορα φαίνεται να ξεχνάει.
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έπαθε επιλεκτική αμνησία, ο ελληνικός λαός όμως και θυμάται και κρίνει.
Σχετικά Άρθρα
22/07/2025 - 23:15
22/07/2025 - 22:40
22/07/2025 - 20:02
Δείτε επίσης