Τριγωνέλλα για το στήθος
Οι σπόροι τριγωνέλλας είναι μικροσκοπικοί και πικροί, αν ψηθούν όμως σωστά αναδύουν μια αρωματική γεύση. Η τριγωνέλλα από παλιά, χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύσει πεπτικά προβλήματα και να βελτιώσει την έκκριση γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν. Το βότανο αυτό, περιέχει φυτοοιστρογόνα, δηλαδή φυτοχημικά παρόμοια με τα οιστρογόνα και η διοσγενίνη του φαίνεται πως αυξάνει τη ροή του γάλακτος. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν, επίσης, ότι διεγείρει την παραγωγή ιδρώτα. Πολλοί προτιμούν την κατανάλωση τσαγιού τριγωνέλλας, αν και το τσάι δεν θεωρείται τόσο αποτελεσματικό όσο οι σπόροι.
Σκόρδο για το αίμα
Το σκόρδο είναι ως γνωστόν μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει τους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται μεγάλες δόσεις ενός συστατικού που βρίσκουμε στο σκόρδο, της αλισίνης, η οποία εισχωρεί στο σώμα από το πεπτικό και πάει παντού, δρώντας ευεργετικά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 4 σκελίδες σκόρδου την ημέρα. Το σκόρδο περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σελήνιο, φυτικές ίνες, όπως επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, χαλκού, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1.
Σύκο για τα κόκαλα
Τα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο, ένα σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στον οργανισμό μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο και είναι σημαντικό για τη γενική υγεία, τα κόκαλα, τα δόντια, την καρδιαγγειακή υγεία, τη λειτουργία των μυών και τα σήματα των νεύρων. Όταν δεν βρίσκονται στην εποχή τους, μπορείτε να καταναλώνετε αποξηραμένα, τα οποία επίσης αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Γαλοπούλα για τη μήτρα
Το αμινοξύ L-αργινίνη που βρίσκουμε στη γαλοπούλα προωθεί τη σύνθεση νιτρικού οξειδίου, το οποίο παράγεται φυσικά στον οργανισμό και είναι απαραίτητο για τη διαστολή του αίματος, όπως και για την αύξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, τις ωοθήκες και την περιοχή γενικότερα. Τη μεγαλύτερη ποσότητα αμινοξέος θα την πάρετε από το στήθος της γαλοπούλας , ενώ γενικά η γαλοπούλα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών Β.
Σταυρανθή λαχανικά για τους πνεύμονες
Στα σταυρανθή λαχανικά ανήκει το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και η λαχανίδα και παρ’ όλο που μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα τους πνεύμονες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά , τα οποία κάποιες μελέτες σχετίζουν με την προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Προσέξτε, μόνο την κατανάλωσή τους αν πάσχετε από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, καθώς η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
Βραζιλιάνικα φιστίκια για τις ωοθήκες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο , όπως τα βραζιλιάνικα φιστίκια, ωφελούν τις ωοθήκες, καθώς το ιχνοστοιχείο αυτό πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τους ιστούς από βλάβες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Cancer το 2012, το σελήνιο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, γι’αυτό μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή.
Αβγά για τους μυς
Τα αβγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και παρ’ όλο που λέγεται ότι δημιουργούν χοληστερίνη, η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με μελέτες η περιεκτικότητά τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα, αλλά αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και αλλάζουν την κακή. Επίσης περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως τη λευκίνη , που προωθούν την ανάπτυξη των μυών κι όλα αυτά με μόλις 77 θερμίδες και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Ξηροί καρποί για την καρδιά
Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), το οποίο, όμως είναι ευεργετικό για την καρδιά, μειώνοντας τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Τα καρύδια, τα φιστίκια χωρίς αλάτι, τα πεκάν, όπως και τα αμύγδαλα είναι καλές επιλογές για σνακ στην καθημερινότητά σας.
Σολομός για τον εγκέφαλο
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συναντάμε στα λιπαρά ψάρια είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, ενώ κάνουν καλό και στα μάτια . Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 στη διατροφή τους, παρουσιάζουν μικρότερους δείκτες γνωστικής φθοράς και ο σολομός είναι μια καλή πηγή να ξεκινήσετε, όπως και οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σκουμπρί και άλλα.
Τζίντζερ για το στομάχι
Το τζίντζερ κυκλοφορεί είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο, είτε σε σκόνη, ακόμη και σαν έλαιο. Το βασικό βιοενεργό του συστατικό είναι η τζιντζερόλη , η οποία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες θεραπευτικές του ιδιότητες, αφού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις στον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ναυτίας ακόμη και στην εγκυμοσύνη, ενώ κάνει καλό και σε πεπτικά προβλήματα, αφού επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, συμβάλλει στο να αδειάσει το στομάχι και καταπολεμά τη δυσπεψία.