Ύστερα από σφοδρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορούσε στους απόφοιτους των κολλεγίων, στην αναστολή λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων των Πανεπιστημίων και στη σύνδεση της αξιολόγησης με την χρηματοδότηση των ΑΕΙ.
Ειδικότερα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο 50 για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων για την πρόσληψη εκπαιδευτικών υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, σε σύνολο 289 ψηφισάντων, και κατά 136 βουλευτές.
Το άρθρο 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των ΑΕΙ υπερψηφίστηκε από 185 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 104 βουλευτές, ενώ το άρθρο 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων υπερψηφίστηκε από 163 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 11 βουλευτές, ενώ 15 ψήφισαν «παρών».
Αντιδρώντας στη διάταξη που επιτρέπει σε απόφοιτους κολλεγίων να διεκδικήσουν μία θέση στην δημόσια εκπαίδευση, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για τις 12:30 στα Προπύλαια.
Με την εκπαιδευτική κοινότητα στους δρόμους και πλήθος φορέων να δηλώνουν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους, η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησαν στην ψήφιση της απαράδεκτης διάταξης που εξισώνει τους τίτλους των κάθε λογής «κολεγίων» με τα πτυχία των ΑΕΙ
Η διάταξη που υπερψηφίστηκε προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που με σημερινή ανακοίνωσή του λέει πως η κ. Κεραμέως στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας παιδείας.
Κοσμήτορες και Πρόεδροι 28 παιδαγωγικών τμημάτων τάσσονται ενάντια στη διάταξη για την πρόσληψη αποφοίτων κολεγίων και απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους να αποσυρθεί.
“Η διάταξη συνιστά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και πλήττει καίρια τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων”
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε μεταρρυθμιστική τομή την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και την κατανομή του 20% της τακτικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ βάσει δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων κάθε ιδρύματος.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων των κολεγίων, η υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για πτυχία ξένων πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων, βάσει του ενωσιακού δικαίου, οφείλει η χώρα μας να αναγνωρίσει την επαγγελματική ισοδυναμία.
«Εμείς, λοιπόν ερχόμαστε και λέμε το αυτονόητο, ότι θα εφαρμόσουμε το ενωσιακό δίκαιο, διότι αυτά είναι πτυχία πανεπιστημίων άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, είναι τόσο απλό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάρει επαγγελματική ισοδυναμία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε η κυρία Κεραμέως και συμπλήρωσε:
«Βεβαίως, εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια στην αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας, ζητούνται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας προγράμματα σπουδών, ζητούνται πιστοποιήσεις από την σε εκείνη τη χώρα ανεξάρτητη αρχή, η οποία πιστοποιεί την ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άρα γίνεται ένας πλήρης έλεγχος και αν θεωρηθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις τότε ζητούνται τα λεγόμενα αντισταθμίσματα, δηλαδή επιπλέον εξετάσεις, πρακτική άσκηση κ.ο.κ.».
Η υπουργός Παιδείας απάντησε, από το βήμα της Βουλής αρνητικά στο αίτημα του πρώην υπουργού και τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη να καταθέσει στη Βουλή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία υποχρεώνεται η Ελλάδα να εφαρμόσει ρύθμιση για τη μοριοδότηση των τίτλων σπουδών των Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο για την οποία έχει ξεσπάσει σάλος, Το κείμενο της Επιτροπής εγκαλεί την Ελλάδα για εξομοίωση επαγγελματικών προσόντων σε πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα υγείας και για πολύ ειδικές περιπτώσεις, που περιγράφει αναλυτικά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί γενικό κανόνα, ούτε έχει την παραμικρή αναφορά στην εκπαίδευση.