Έπεσαν οι υπογραφές από το υπουργείο Ναυτιλίας στη νέα Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΘ. Η υπογραφή της Σύμβασης αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την οποία η ΟΛΘ ΑΕ θα περάσει στα χέρια της South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) της εταιρίας που σύστησε η ένωση του προτιμητέου επενδυτή «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS». Η εν λόγω σύμβαση θα υπογραφεί και από τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια θα εισαχθεί στη Βουλή για νομοθετική κύρωση.
Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την προσφορά των 231,926 εκατ., υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τη Σύμβαση υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Δημήτρης Μακρής. Στην τελετή υπογραφής ήταν παρόντες ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ Κωνσταντίνος Μέλλιος, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος και Αθανάσιος Λιάγκος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε τους συντελεστές της προσπάθειας για την αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είπε, σκοπεύει στην αναβάθμιση και στη δυναμική ανάπτυξη του λιμανιού. Αναφέρθηκε στις διαρκείς και επίπονες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που έγιναν, και που είχαν ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της πόλης και των κατοίκων της, αλλά και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΘ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύμβαση παραχώρησης παίρνει πλέον το δρόμο για τη Βουλή, η έγκριση της οποίας, αναμένεται να έχει δοθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης του νέου επενδυτή ο οποίος θα είναι δεσμευμένος να προχωρήσει στις προβλεπόμενες επενδύσεις, που «θα δώσουν μια νέα δυναμική εικόνα στη Θεσσαλονίκη. Θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, γιατί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι κομβικό λιμάνι που συνδέεται με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, συνδέεται άρρηκτα με τα Βαλκάνια, και την Κεντρική Ευρώπη. Είναι λιμάνι με σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής».