Υπάρχει περιθώριο σύμπλευσης (αν όχι “πανστρατιάς”);

 

 

To συνηθΙζει ο Μιχάλης Σάλλας, μιμνησκόμενος ημερών αρχαίων οπότε λειτουργούσε ευθέως στον χώρο της πολιτικής, όταν αναφέρεται “στα δικά του” (= τα οικονομικά, τα τραπεζικά) να προσγειώνει την συζήτηση σε κάτι που έχει πολιτικό περιεχόμενο. Πάντως ΚΑΙ πολιτικό περιεχόμενο.

Έτσι και τώρα όπου – μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής – προσέγγιζε μια δέσμη θεμάτων, από το βάρος των συμφωνημένων (ή, σωστότερα, των συμφωνούμενων) στο Eurogroup προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση (“τα μέτρα πλήττουν ορισμένες ομάδες, ο λαός σηκώνει το βάρος […] ωστόσο είναι προς σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης”) μέχρι και την ώθηση που ελπίζεται “να δοθεί στο ενδιαφέρον για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις”. Ιδιαίτερα στο ζητημα των “κόκκινων δανείων”, ο Σάλλας ο οποίος είχε εδώ και τρία χρόνια είχε προειδοποιήσει ότι χρειάζεται να ξεκινήσει μια ενεργότερη διαχείριση των επιχειρηματικών NPLs, αλλά και εξηγήσει ότι το τελευταίο που θάθελαν οι τράπεζες ήταν να φορτωθούν μικρά ή μεσαία ακίνητα ιδιωτών, με το κόστος φύλαξης/συντήρησης κοκ και με την πίεση επι των αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκιά τους, ήδη κατέγραψε υποχώρηση των NPLs “καθώς έχει αλλάξει η στάση των δανειοληπτών”. Αυτή η συνολική θεώρηση έκανε τον Σάλλα να τάσσεται  υπέρ μιας γενικότερης σύμπλευσης, αν μη πανστρατιάς, απο το πολιτικό σύστημα αλλά και “όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις ηγεσίες τους” – αν είναι, δηλαδή, να βγει πέρα το πράγμα…

Ηδη, ο Γιάννης Στουρνάρας στην όχι-αρκετά-συζητημένη παρέμβασή του στον ΣΒΒΕ στην Θεσσαλονίκη είχε ζητήσει – όπως το σημειώναμε ήδη χθες – ότι θάταν αναγκαία “μια πιο επιθετική εκ μέρους των τραπεζών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου αντιμετώπιση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων”. Αλλά και η Λούκα Κατσέλη, περιγράφοντας (στο 21ο Banking Forum) τι θέλει η κοινή γνώμη από το τραπεζικό σύστημα, κατέγραφε ότι ο κόσμος, η κοινή γνώμη, έχει ενδιαφέρον να δει βήματα στα “κόκκινα δάνεια”. Ένα 77% των ερωτώμενων ζητάει κάποιου είδους ρύθμιση: οι περισσότεροι – 37,3% θέλουν κούρεμα σε κάποια δάνεια, ένα 24,1% καλύτερα επιτόκια, ενώ ένα 15,8% θα βολευόταν με μια επιμήκυνση… Την ίδια στιγμή, όμως ένα εντυπωσιακό 88,7% των Ελλήνων δηλώνει πώς “δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι” για την ακριβή λειτουργία των τραπεζών και των προϊόντων που αυτές προσφέρουν.

Τι βλέπουμε εδώ; Βλέπουμε απο τρεις κατευθύνσεις, απο ανθρώπους εμπλεκόμενους στον χρηματοπιστωτικό χώρο, μηνύματα όπου η τεχνική διάσταση “μεταφράζεται” και σε πολιτική. Και – με τον πλέον εμπορικό τραπεζίτη – τον Μ. Σάλλα – να οδηγεί την συζήτηση σε πιο πολιτικό συμπέρασμα: ότι μόνο με μια συμπόρευση, αν μη πανστρατιά, θα μπορούσε ετούτη η πορεία να ολοκληρωθεί. Ακούει κανείς; Is there anybody out there? πού θάλεγαν οι Pink Floyd όταν διερωτώνται πώς θα ξεφύγει ο ήρωας από τον τοίχο που χτίστηκε γύρω του…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή