«Κόκκινη γραμμή» η προστασία των κύριων συντάξεων
Δυσεπίλυτος γρίφος, δύσκολων αποφάσεων είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που φέρνει μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα των συνταξιούχων μέσα στο 2016. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα κάτσει στην «καυτή» καρέκλα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Το στοίχημα του νέου Ασφαλιστικού, πρέπει να κερδηθεί κόντρα στα εμπόδια και τις τρικλοποδιές των δανειστών, που σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης απαιτούν περισσότερα μέτρα. Το σύνολο των αλλαγών που έρχονται το 2016, χωρίζεται στα δύο. Από την μία το μεγάλο πακέτο των μεταρρυθμίσεων του νέου σχεδίου της κυβέρνησης και από την άλλη οι ήδη ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν την νέα χρονιά. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από πέντε βασικές αλλαγές.
Αυτές είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία, που επί της ουσίας κλείνουν την πόρτα στην συνταξιοδότηση πριν από τα 62. Αυτό είναι και ένα από τα στάδια εφαρμογής των νέων ηλικιακών ορίων, με τον στόχο να είναι σταδιακά η σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.
Τα νέα όρια τα οποία θα έχουν μπει σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2022, προβλέπουν την συνταξιοδότηση στα 67 με 15 έτη ασφάλισης ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Αυτά τα όρια αυξάνουν κατά πολύ τον χρόνο παραμονής στην αγορά εργασίας για χιλιάδες ασφαλισμένους, όμως περισσότερο από όλους επηρεάζουν ειδικές κατηγορίες, όπως οι μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα (2012) και πατέρες που είχαν συμπληρώσει 25ετία(2011, 2012). Μέσα στις ψηφισμένες αλλαγές που ενεργοποιούνται από το 2016, είναι η μείωση κατά 4% της βασικής μείωσης του ΟΓΑ και η μείωση κατά 1% του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών.
Τέλος, μέσα στο ίδιο πακέτο είναι και το «κούρεμα» των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% από την θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο, στον δρόμο για την οριστική αντικατάσταση του επιδόματος από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Το χειρότερο σενάριο των περικοπών προβλέπει την άμεση εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές χωρίς διαχωρισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των αποδοχών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και να συνεκτιμηθούν οι ωριμάνσεις των μισθών. Τότε οι μειώσεις των συντάξεων θα φτάσουν μέχρι και το 10%. Όμως αν η αναπροσαρμογή γίνει μόνο βάσει ΔΤΚ, οι μειώσεις θα φτάσουν έως και 30%.
Αν και οι δανειστές πιέζουν για «γρήγορες» αποφάσεις για να κλείσει εντός Φεβρουαρίου η αξιολόγηση, το νέο ασφαλιστικό δεν είναι ένας νέος φόρος που μπορεί με μία απόφαση να ακυρωθεί. Είναι ένα σύστημα το οποίο πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους ασφαλισμένους που δίνουν τις εισφορές τους, σαν μία υπόσχεση ότι όταν συμπληρώσουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (Χρόνος Ασφάλισης και όρια ηλικίας) τότε θα πάρουν την σύνταξη που τους αναλογεί. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως συμβαίνει τώρα, εκατομμύρια ασφαλισμένοι βλέπουν τις εισφορές τους να είναι πολλαπλάσιες από την σύνταξη που τους περιμένει. Το σύστημα του οποίου τα θεμέλια θα βάλει η κυβέρνηση μέχρι τις αρχές του 2016, θα αποτελέσει την «καρδιά» του Ασφαλιστικού για τα επόμενα 40 χρόνια.