Ξεχνούν τους τρεις εθνικούς στόχους για την αντιμετώπιση της φτώχειας από το 2010, αλλά θυμούνται… τα πακέτα με «ασπιρίνες»!
Πριν απo μερικές ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία διαπιστώνει ότι η εισοδηματική ανισότητα και ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα επιδεινώνεται συνεχώς εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της εφιαλτικής μείωσης του εισοδήματος μετά το 2010 και της δραματικής μείωσης της απασχόλησης.
Κι ενώ το πρόβλημα της εισοδηματικής ανισότητας και του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εξελίσσεται σε εφιάλτη, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε, όπως και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, στη διανομή «ασπιρίνης», δηλαδή στη διανομή μερικών ψίχουλων στα «περήφανα γηρατειά», ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την επίτευξη τριών εθνικών στόχων:
Πρώτον, καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με μείωση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις και διαβιούν σε νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενα μέλη ή με υψηλή ένταση εργασίας κατά 450.000 έως το 2020, δηλαδή μείωση του συνολικού ποσοστού από 28% το 2008 σε 24% το 2020.
Δεύτερον, καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας με μείωση κατά 100.000 του αριθμού των ατόμων 0-17 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας έως το 2020, δηλαδή μείωση του αντίστοιχου ποσοστού από 23% το 2008 σε 18% το 2020!
Τρίτον, δόμηση ενός «κοινωνικού δικτύου ασφαλείας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση για όλους σε βασικές υπηρεσίες.
Όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει στη στήλη αυτή, από όλες τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, της Eurostat, της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι όχι μόνο δεν υπάρξει πρόοδος ως προς την επίτευξη των τριών αυτών εθνικών στόχων για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά έχουν επιδεινωθεί τραγικά όλοι σχετικοί δείκτες. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC) έτους 2015, µε περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2014, την οποία διεξάγει κάθε χρόνο η ΕΛΣΤΑΤ και δημοσιεύουν η Eurostat και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται περίπου 4.000.000 Έλληνες ή το 35,7% του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας κυρίως της ανεργίας, των περικοπών των μισθών και των συντάξεων και της λεηλασίας του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών μετά το 2009.
Κι ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε να εφαρμόζονταν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των τριών αυτών εθνικών στόχων, τα οποία έχουμε παρουσιάσει στη στήλη αυτή, μοιράζουμε μερικά ψίχουλα από τα δήθεν «πλεονάσματα».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης